Zázrak jménem petržel: Co všechno dokáže a vy jste to netušili

 Zdraví 
06. června 2019 16:46 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Petržel ze svého jídelníčku nevynechávejte, má totiž blahodárné účinky Shutterstock
Výčet blahodárných účinků u něčeho tak obyčejného, jako je petržel, vás možná překvapí. Tuto plodinu ale považovali za malý zázrak už naši římští a řečtí předkové před stovkami let. Přečtěte si, co všechno tato kořenová zelenina s vaším zdravím dokáže.

První zmínky o petrželi se objevují už v římské kuchařské rukověti ze třetího století. Petržel byla například pro císaře Karla Velikého symbolem radosti a slávy. Řekové ji používali podobně jako Římané vavřínový věnec, pro vítěze. A stejně tak si jí jako účinné byliny i vážili. Římané ji krom jiného uplatňovali k potírání těl zemřelých, aby tak zmírnili mrtvolný zápach.

Lepší než pomeranč

A proti tělesnému zápachu živých těl – který ovšem může být leckdy podobně intenzivní jako ten mrtvolný ve starověku - funguje tato původně středomořská plodina i dnes. Zvlášť v kombinaci s jablečným octem.

Podle odborníků na výživu obsahuje kombinaci živin, které z ní dělají superpotravinu. Účinnou například i v boji s rakovinou. Vděčí za to zejména směsi silic myristicin, limonen, eugenol a alfa-thujen.

Je to silný antioxidant díky množství flavonoidů včetně apigeninu, apiinu, luteolinu a crisoeriolu a luteolinu. Navíc obsahuje třikrát víc vitaminu C než například pomeranč. Takže se podílí na dobré funkci imunitního systému a mladistvém vzhledu kůže. K tomu v ní najdeme i karotenoidy, podobně jako v mrkvi, které pomáhají udržovat náš zrak, ale i bránit se proti škodlivým účinkům UV záření.

Čistí krev a tvoří nové krvinky

A není to zdaleka všechno, zač bychom měli být vděčni petrželi. Díky obrovské dávce chlorofylu se také významně podílí na čištění krve i na tvorbě nových červených krvinek.

Chlorofyl a flavonoidy pomáhají zlepšit formování buněčných tripeptidů, což zase souvisí s lepší schopností těla hojit různé rány a zranění.

Petržel je úžasným zdrojem kyseliny listové, která umí redukovat množství homocysteinu. Homocystein se podílí na zánětech spojených s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku. Kyselina listová hraje také důležitou roli v těhotenství, zejména při vývoji plodu.

A co dál? Petržel je také silně močopudná. Tím pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Podporuje vylučování sodíku a vody pomocí moči a zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. To důležité při špatném oběhu, otocích nebo celulitidě.

Pomáhá i alergikům

Šťáva z petržele se odedávna používala pro stimulaci děložních stahů během porodu, ale také pro zlepšení pleti a struktury vlasů.

Tím, že redukuje záněty a tvorbu hlenů v těle, má petržel dobré výsledky i při boji s astmatem, alergiemi, bronchitidou a infekcemi močových cest.

O tom, v čem je které kořenová zelenina prospěšná lidskému organismu, se můžete dočíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47