Petržel vs. celer: Která kořenová zelenina je bohatší na živiny?
Jak je na tom celer a petržel s vitamíny a živinami? Kdo by v tomto "utkání" zvítězil?
Vitamín K
Pomáhá při vstřebávání a udržení vápníku v kostech, zabraňuje ucpávání cév, zlepšuje koncentraci a paměť. Pokud ho tělo nedostává v potřebném množství, projevuje se to poruchou srážlivosti krve.
- Ve 100 g petrželového kořene se nachází 22,5 mikrogramu vitamínu K, tedy 19% doporučené denní dávky (DDD).
- Stejné množství celeru bulvového obsahuje 41 mikrogramů (34% DDD). Bod získává celer.
- Stav: 0: 1
Kyselina listová
Vitamín B9 je potřebný na krvetvorbu, fungování nervové soustavy, buněčné dělení, vývoj a růst plodu. Podobně jako vitamín K se stará i o cévy a podporuje činnost mozku. Nedostatek se projevuje únavou, poruchou růstu a tvorby krvinek, bledostí, náladovostí a zhoršenou pamětí. Co všechno zmůže obyčejná petržel, si přečtěte v našem dalším článku.
- Ve 100 g petržele je 67 mikrogramů vitamínu B9 (17% DDD)
- Ve 100 g celeru 8 mikrogramů (2% DDD). Bod pro petržel.
- Stav: 1: 1
Fosfor
V těle ho máme okolo 650 gramů, zejména v kostech a zubech. Nedostatek se projevuje křehkostí a lámavostí kostí, únavou, celkovou slabostí a nechutenstvím. Nadbytek fosforu zase narušuje vstřebávání vápníku, dokonce může způsobit odvápnění kostí.
- Ve 100 g petržele je 71 mg fosforu (10% DDD)
- Ve stejném množství celeru 115 mg (16% DDD). Další bod pro celer.
- Stav: 1: 2
Vítěz: Celer
Tato nízkoenergetická kořenová zelenina (176 kJ / 100 g) je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje silné protinádorové antioxidanty jako falkarinol a falkarindiol. Vědci z Univerzity v Newcastlu zjistili, že ty mohou být dobrou prevencí rakoviny tlustého střeva a akutní lymfoblastické leukémie. Nenápadný celer prospívá zdraví víc, než byste mysleli.