Obyčejná brambora: syrová i vařená má mnoho léčivých účinků
Jakým bramborám se vyhnout
Brambory mohou být nebezpečné, pokud jsou zelené nebo naklíčené. Takové bychom jíst neměli ani vařené, tím spíš ne za syrova. Problémem je toxický solanin, který může vyvolat pocity na zvracení, ztrátu rovnováhy a ve větším množství by mohl přivodit i smrt.
Problémy při konzumaci syrových brambor
Pokud bychom chtěli syrových brambor konzumovat větší množství, patrně by se dostavily různé křeče způsobené nadýmáním. Syrová brambora totiž obsahuje takové škroby, které naše tělo jen obtížně tráví. Prochází tedy trávicím traktem, kvasí a způsobuje plynatost, která může způsobit značné zdravotní komplikace.
Možnosti využití
Šťávu ze dvou syrových brambor v kombinaci se dvěma dcl vlažné vody a lžící lněného semínka lze využít jako přírodní projímadlo. Vařené brambory s mrkví, solí a ovesnými vločkami naopak průjem zastavují. Šťáva z brambor se dá použít na snížení krevního tlaku. Funguje tak díky vysokému obsahu draslíku. Pozor si musí dát ti, kdo trpí opačným problémem. Kdo může draslík, pije dvakrát denně 1 dcl nejméně po dobu šesti týdnů. Při silném nechutenství si lze pomoci šťávou ze zhruba půl kilogramu brambor každý den. Šťávu při těchto problémech pijeme asi dva až čtyři týdny.
Zánět střev a žaludeční vředy
Lidé, kteří mají problémy se zánětem střev a žaludečními vředy, by měli zbystřit a začít používat šťávu z brambor. Hodí se i při hemeroidech. Pijeme třikrát denně 1 dcl šťávy po dobu tří týdnů. Obecně lze šťávu použít i na překyselený žaludek a předcházet tak vzniku vředů.
Další využití
Pokud bramboru nakrájíme a necháme přes noc louhovat ve vodě, získáme nápoj, který umí pomoci zahnat únavu. Brambory můžeme přikládat také zevně na kůži. K tomu se hodí zvlášť brambory vařené. Značné výsledky mají brambory na ekzémy. Někteří doporučují jako jednodušší variantu použití bramborového škrobu v prášku.