Nejdůležitější čakry a jejich odblokování

 Zdraví 
06. listopadu 2017 19:21 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čakry jsou energetická centra, kterými proudí do těla vesmírná energie Shutterstock
Každá ze sedmi čaker je jako portál v našem energetickém poli. Pokud je zablokovaná, energie nemůže volně plynout, což má za následek určité mentální a fyzické problémy.

Čakry jsou energetická regulační centra našeho těla. Proudí jimi vitální energie, která nás drží na živu. Lidský organismus musí být zásobován ze tří různých pramenů. Potřebuje výživu, vzduch a vitalitu. Čakry jsou centrem energetické potence a tím i zdrojem veškeré energie, která cirkuluje naším tělem mřížovou sítí meridiánů.

Podle hinduismu se nachází v lidském těle přes 88 000 čaker, které jsou rozmístěny na různých místech. Za hlavní je považována jen hrstka z nich, konkrétně 7.

Kořenová čakra

Základní čakra nacházející se na spodní straně páteře. Při jejím zablokování pociťujeme často nedostatek energie, majetnické sklony, agresi až sobeckost. Jsou s ní spojovány nemoci jako zánět močového měchýře, průjem, obezita nebo impotence. 

Sakrální čakra

Druhá čakra, označována také jako sexuální, se nachází mezi pupíkem a pohlavními orgány. Pokud je v harmonii a energie proudí plynule, jsme vůči partnerovi otevřenější, příjemnější a celkově více sexuálně uvolněni. Naopak při zablokování dochází k sexuální chladnosti a potlačování emocí. Na sakrální čakru se vážou nemoci varlat a prostaty, PMS a cysty na vaječnících.

Solar-plexus čakra

Asi dva prsty nad pupíkem je umístěna čakra solar-plexus. Spojuje se s vnitřní spokojeností a vyrovnaností. Když je zablokovaná či narušená, cítí se dotyčný nespokojený, neklidný a nebývá ani příliš ambiciózní. Solar-plexus čakra má vliv na nemoci jater, cukrovku či kýlu.

Srdeční čakra

Nachází se u srdce a je napojena na mezilidské vztahy a lásku. Lidé mající srdeční čakru v harmonii jsou otevření, soucitní a ochotní. Naproti tomu zablokovaná čakra v člověku utlumuje schopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Máte občas pocit, že se neumíte vůbec "vymáčknout" a ztrácíte během hovoru niť? Možná máte zablokovanou krční čakru, která je napojená právě na komunikaci a vyjadřování. Najdete ji mezi hlavou a páteří. Její zablokování se projevuje vadami řeči, špatnými vyjadřovacími schopnostmi, nevýrazným hlasem a plachostí.

Čelní čakra

Čakra třetího oka se schovává uprostřed čela a bývá spojována s duchovními silami. Je-li narušená či zablokovaná, nedokážeme tolik vnímat duchovno a esoterično, přijímat duchovní poznání. Dostavit se může také bolest hlavy, poruchy vidění či zánět horních cest dýchacích. Lidé s vyrovnanou čelní čakrou jsou naopak více otevření poznání, novým věcem a názorům.

Temenní čakra

U této čakry mluvíme o úrovni její vyvinutosti – jsou-li všechny ostatní čakry v harmonii, dochází k jejímu vyvinutí. A tehdy říkáme, že je v harmonii. Temenní čakra bývá spojována s depresemi, epilepsií, senilitou a schizofrenií.

Jak harmonizovat čakry?

K odblokování čaker můžete využít hned několik způsobů. Mezi ty méně náročné patří například muzikoterapie. Hudba je pro většinu lidí uklidňující a relaxační nástroj. Na internetu dokonce můžete nalézt skladby přímo k odblokování čaker.

Další metodou jsou tělesná a dechová cvičení. Každá čakra má své specifické cviky, kterými můžete upravit tok energie.

Čištění a harmonizaci čaker lze provádět také pomocí masáží. Nejvhodnější je masírovat tzv. reflexní body na chodidlech. Každá čakra má na chodidle svou zónu. Krouživými pohyby postupně masírujte bod první čakry, následně druhé, třetí atd.

V neposlední řadě se provádí čištění čaker léčivými kameny. Většinou se volí kámen v barvě čakry:

Kořenová čakra (červená) – jaspis, granát, červený karneol, achát…
Sakrální čakra (oranžová) – sluneční kámen, ohnivý opál, oranžový avanturín, karneol…
Solar-plexus čakra (žlutá) – tygří oko, jantar, žlutý jaspis, citrín…
Srdeční čakra (zelená) – turmalín, olivín, malachit, fluorit…
Krční čakra (modrá) – tyrkys, chalcedon, akvamarín, tanzanit…
Čelní čakra (fialová) – ametyst, fluorit, azurit, opál…
Temenní čakry (bílá) – křišťál, bílý achát, bílé korály, kalcit, perly…

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve