Bojujte s kašlem bez léků. 7 přírodních pomocníků, se kterými se vám to podaří

 Zdraví 
02. listopadu 2017 11:38 / Monika Thomsonová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Nevyhazujte peníze za léky Shutterstock
Venkovní teploty jsou v tomto ročním období jako na houpačce. Střídání počasí ale dokáže lidi s oslabenou imunitou pořádně potrápit. Kromě nachlazení nám může život znepříjemnit urputný kašel.

Nemusíte si to okamžitě namířit do lékárny. Zkuste vyzkoušet tradiční i méně tradiční tipy na přírodní léčbu nepříjemného kašle.

Cibule

Pokud mluvíme o domácí léčbě kašle, nelze nezačít u cibule. Z té se dá totiž připravit velmi účinný čaj. Ten dokáže nejen ulevit od kašle, ale pomáhá i při nachlazení, zánětu průdušek či chřipce. Pro přípravu cibulového čaje budete potřebovat půl kila cibule a tři litry vody. Cibule oloupejte, překrojte na 4 části, vhoďte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Cibuli vařte, dokud se přibližně polovina vody neodpaří. Po dovaření nechte směs vychladnout, sceďte a pijte dvakrát denně. Při vaření cibulového čaje se doporučuje pro zlepšení chuti použít například hřebíček, zázvor či skořici. Stejně si ho před konzumací můžete dochutit medem a citronem.

Česnek

Tradičním domácím bojovníkem proti nachlazení a kašli je česnek. Má skvělé antibiotické a antibakteriální účinky a schopnost pročišťovat dýchací cesty od hlenů. Na domácí lék proti kašli budete potřebovat 3 až 5 stroužků česneku a 4 čajové lžičky medu. Česnek oloupejte, najemno nasekejte a vložte do šálku. Počkejte pár minut, aby se z něj uvolnily účinné látky. Potom ho rozmíchejte s medem. Během dne konzumujte čtvrtinu lžičky této kašičky přibližně každou hodinu. O síle česneku jsme psali v našem článku zde.

Bobkový list

Méně tradičním pomocníkem proti kašli je bobkový list. Z něj se dá připravit výborný sirup, který je skvělý zejména na suchý kašel. Budete potřebovat 4 dcl vody, 6 bobkových listů, šťávu z jednoho citronu a 6 polévkových lžic hnědého cukru. Přiveďte vodu k varu, přidejte bobkové listy a v zakrytém hrnci je na mírném ohni vařte 10 minut. Potom odvar odstavte, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte šťávu z citronu a cukr. Zpočátku sirup užijte vždy, když vás chytí záchvat kašle. Později stačí jedna lžička třikrát denně.

Tymián

V přírodě existuje rostlinka, která je snad na všechny obtíže. Máme na mysli tymián. Z této bylinky si můžete připravit sirup na odstranění hlenů. Do hrnce nalijte 3 dcl vody, přidejte 2 hrnky krystalového cukru a přiveďte do varu. Pak odstavte, do směsi nasypte 3 lžíce tymiánu a nechte do vychladnutí louhovat. Po scezení užívejte po jedné čajové lžičce třikrát denně.

Med

Med se v lidové medicíně využíval k léčbě kašle, bolesti v krku a nachlazení už od nepaměti. Pokud vás trápí nepříjemný kašel, připravte si medový sirup. Potřebujete 4 polévkové lžíce medu, šťávu z jednoho citronu a 1 čajovou lžičku kokosového oleje. Všechny ingredience důkladně zamíchejte a směs uskladněte v menší nádobce. Užívejte dvě lžičky třikrát denně až do zlepšení stavu. Na co si musíte dát u medu pozor, si přečtěte v našem dalším článku.

Medový křen

Očištěný křen najemno nastrouháme a smícháme s medem v poměru 2 lžíce křenu se lžící medu. Užíváme 3x denně jednu čajovou lžičku. Zanedlouho se vám začne spouště spouštět rýma, začnete snadněji odkašlávat a lépe se vám bude dýchat.

Karamel

Na závěr pro vás máme trochu netradiční tip. Karamelový čaj je velmi účinný na kašel, zánět plic i průdušek. Přestože se při jeho přípravě používá cibule, chutná skvěle a oblíbí si ho i děti. Nejprve v hrnci zkaramelizujte 6 polévkových lžic krystalového cukru. Když cukr zhnědne a vytvoří se karamel, zalijte ho litrem studené vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Potom přidejte překrojenou cibuli i se slupkou a vařte dalších 15 minut. Přeceďte a můžete jej podávat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod