Neuvěříte, co s vaším tělem udělá pravidelná konzumace rajčatové šťávy

 Zdraví 
26. října 2017 10:14 / Jitka Jahodová
  7
📷
6 fotografií v galerii
Rajčatová šťáva je skvělá na osvěžení, ale klidně vám nahradí i svačinu Shutterstock
Když se mluví o džusech či šťávách, každému přijdou na mysl spíše ty ovocné. Zeleninové nápoje nejsou tak běžné a ne každému chutnají. A je to škoda.

Rajčatová šťáva je však plná vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Mimo jiné také pozitivně ovlivňuje trávení či kvalitu pokožky.

Jaké jsou přínosy rajčatového džusu?

Rajčata patří v našich končinách mezi zcela běžné druhy zeleniny. Pěstujeme si je v zahradách a mnozí si bez nich neumíme představit jídelníček. Jsou plná vitamínů a šťáva z nich velmi pozitivně ovlivňuje zdraví člověka. Je zdrojem sacharidů, bílkovin i tuků. Obsahuje celou řadu minerálních látek i stopových prvků. Doplní tělu vápník, draslík, zinek, hořčík, železo, fosfor, chrom i mangan. O tom, jak rajčata působí proti rakovině, se dočtete v našem dalším článku.

Stejně bohatá je rajčatová šťáva i na vitamíny.  Obsahuje vitaminy A, C, E i K. Je zdrojem kyseliny listové či pantothenové, dalších vitamínů skupiny B, cholinu, luteinu a antioxidantů. Rajčatová šťáva je skvělá na osvěžení, ale klidně vám nahradí i svačinu. Díky obsahu všech živin ji můžeme v podstatě považovat za plnohodnotné jídlo.

Jak ovlivňuje tělo?

Rajčatový džus díky svému složení působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost organismu. Jeho pravidelnou konzumací pomůžete tělu zabojovat proti volným radikálům a chránit buňky. Rajčatová šťáva pomáhá potlačovat záněty, které jsou spojeny s celou řadou chronických onemocnění. Také má pozitivní vliv na trávení a pravidelnou stolici a čistí celý trávicí trakt.

Šťáva z rajčat má mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli z těla. Stimuluje pročišťování vylučovacích orgánů a snižuje výskyt infekcí močových cest. Lykopen obsažený v rajčatech podporuje i zdraví prostaty. Denní dávka rajčatového džusu tedy může představovat účinnou prevenci rakoviny prostaty. Pít byste ji měli, i pokud vás trápí vysoký cholesterol. V neposlední řadě má také blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů.

Není šťáva jako šťáva

Není pochyb o tom, že rajčatová šťáva je pro naše zdraví velmi prospěšná, ale má to jeden háček. Kupované šťávy obsahují častokrát hodně cukru a dalších zbytečných látek. Nejzdravější rajčatový džus je jednoznačně ten, který si připravíte doma z rajčat z vlastní zahrádky.

Příprava rajčatové šťávy

Příprava není vůbec náročná. Stačí vám na ni rajčata a trochu cukru, soli a kyseliny citronové na dochucení. Půl kila rajčat pořádně omyjte, nakrájejte na menší kostky a vhoďte do hrnce. Přidejte malou lžičku cukru a soli a malé množství kyseliny citrónové. Rajčata duste, dokud se zcela nerozvaří. Směs pořádně míchejte, aby se nepřipálila. Po vaření rozmixujte rajčata v mixéru na hladkou konzistenci a můžete podávat, případně sterilizovat v zavařovacích sklenicích a uschovat.

Rajčatová šťáva je nejen zdravá pochoutka, ale může se stát skvělým pomocníkem při hubnutí, neboť zrychluje metabolismus.
Ostatně taková Bloody Mary, jejíž základ tvoří právě rajčatová šťáva, také není k zahození.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008