Starý ruský recept, jak pročistit a zregenerovat celé tělo
Řepný kvas není nic jiného než jednoduchý kvašený zdravý nápoj, který má tradici třeba na Ukrajině nebo v Rusku. Kvas můžete pít před jídlem nebo ho přidávat do různých pokrmů. V Rusku je jeho výroba a použití velmi oblíbená.
Základem řepného kvasu je červená řepa, která má spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Je velmi silným antioxidantem, který efektivně chrání před volnými radikály, které se spolupodílí na zhoubném nádorovém bujení v našem těle. Chrání také naše srdce. Je dobrým zdrojem křemíku, kyseliny listové, draslíku a železa, vápníku, zinku, jódu a mědi. Z vitamínů je v ní zastoupen vitamin C, E a betakaroten. A když k těmto účinkům přidáte i laktobacily, najdete něco jako zdroj zdraví.
Řepný kvas obsahuje složky, které aktivují funkci jater, ledvin a střev. Podle některých výzkumů v oblasti lékařství je pití kvasu z červené řepy účinné na pročištění celého organismu od všech toxinů a kompletní regeneraci. Z řepy lze připravit také džus, který pomáhá v boji proti rakovině. O tom jsme psali zde.
Výroba řepného kvasu
Na výrobu kvasu z řepy budete potřebovat:
- třílitrovou sklenici
- 700 g syrové oloupané červené řepy
- 2 lžíce mouky nebo dva kusy staršího žitného chleba
- 200 g cukru (můžete nahradit medem nebo jiným sladidlem)
- 100 g rozinek
Postup
Základním proces výroby je fermentace chlebu a červené řepy. Nejprve omyjte řepu, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky a dejte ji do čisté sklenice. Přidejte rozinky, 2 lžíce mouky a 200 g cukru. Naplňte sklenici vychlazenou vodou, která již byla převařena. Pokud máte možnost, můžete přidat vodu z kysaného zelí. Promíchejte a zavřete sklenici plastovým krytem nebo lépe dvojitým převázáním gázy, aby řepa mohla dýchat. Nechte ji na teplém místě 6 až 7 dní kvasit. Promíchávejte sklenici nejlépe dvakrát denně a pokud se na vrchu vytvoří pěna, odstraňte ji. Po 7 dnech přeceďte směs přes jemnou gázu a máte hotovo. Chuť by měla být mírně nakyslá, slaná a zemitá.
Jak kvas užívat a uchovat
Vypít můžete 3 až 4 lžíce kvasu třikrát denně, nejlépe před jídlem. Pokud se chystáte na očistu jater, je tento nápoj tou pravou volbou. Vypijte tímto denním způsobem celou vaši vyrobenou várku nápoje a poté si dejte 3 měsíce pauzu. Po této přestávce můžete očistu znovu opakovat. Po roce by měla být vaše játra kompletně vyčištěná. Může se stát, že po tomto léku bude následovat několikadenní nekonzistentní stolice. Musíte si ale uvědomit, že vaše tělo se naprosto čistí od všech škodlivých toxinů, a toto je bohužel součástí očisty.
Tento léčivý nápoj funguje nejen na pročištění jater, ale dokáže kompletně pročistit celý organismus. Je to také vynikající lék na vysoký krevní tlak a aterosklerózu.
Užívání kvasinek v jakékoliv podobě se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s ledvinami, trávicím traktem a v akutní fázi dny. Opatrní by měli být i lidé s nízkým krevním tlakem. Pokud si nejste jistí užíváním, poraďte se se svým lékařem.
Nápoj skladujte vždy v chladu, nejlépe v lednici či ve sklepě.
Léčivé účinky řepy
Červená řepa je dobrá na celou řadu neduhů. Pomáhá v kosmetice i medicíně.
- Řepa obsahuje jód, zinek a měď, díky těmto látkám docílíte pevných nehtů a vlasů.
- Vitamín E zase zpomaluje stárnutí.
- Křemík je důležitý pro tvorbu kolagenu.
- Hořčík a draslík zabraňuje překyselení těla, pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v těle, což je podstatné při léčbě dny.
- Vláknina nám pomáhá při pravidelném vyprazdňování, upravuje činnost střev a pomáhá proti zácpě a průjmu.
- Vitamin C z ní dělá výborný prostředek na podporu imunitního systému.
- Vitamin B a kyselina listová podporují růst tkáně a pomáhají tak děťátku správně se vyvíjet.
Účinky červené řepy na organismus jsou velmi široké. Červená řepa má opravdu mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, zde jsou jen některé z nich:
- Zmírňuje infekce dýchacích cest.
- Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu.
- Je součást diet při onemocněních jater a ateroskleróze.
- Doporučuje se při odtučňovacích kúrách, a to kvůli vysokému obsahu vlákniny, nízkému obsahu tuku a minimu kalorií. Urychluje metabolismus, pomáhá při vstřebávání potravy.
- Pozitivně působí při onemocnění jater a ledvin.
- Zbavuje tělo toxických látek.
- Šťáva z červené řepy je prospěšná při menstruačních potížích.
- Pomáhá při léčbě demence a Alzheimerovy choroby.
- Napomáhá při léčbě rakoviny, je tomu tak díky vysokému obsahu antioxidantu Betany.
- Zpevňuje vazivovou tkáň.
- Zpevňuje cévy a kosti.
- Neutralizuje a odstraňuje toxiny, zejména v mozku.
- Podporuje růst buněk a regeneruje jádra buněk.
- Zajišťuje tvorbu žaludeční kyseliny na lepší využití bílkovin v organismu.
- Aktivizuje produkci červených krvinek a okysličování buněk.
- Podporuje optimistickou náladu.
- Dodává vlasům lesk, pokožce hebkost a nehtům pevnost.
- Má odvodňující účinky.
- Detoxikuje střeva, odstraňuje zácpu.
- Zpevňuje pokožku.
- Napomáhá při alergiích.
- Má kladný vliv na revma.