Obranyschopnost organismu s věkem klesá. Jak ji vylepšit?

 Zdraví 
18. prosince 2019 07:39 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obranyschopnost organismu s věkem klesá Depositphotos
S přibývajícím věkem dochází ke změnám organismu, především pak imunitního systému. Klesá především hladina bílých krvinek, které jsou důležité pro boj s viry a bakteriemi. Ve vyšším věku je tedy důležité obranyschopnost organismu posilovat.

Starší lidé by měli věnovat zvýšenou pozornost posilování své imunity, a to hlavně pohybem na čerstvém vzduchu či pestrým jídelníčkem. „Vliv stárnutí organismu na imunitní systém je komplexní a probíhá na několika úrovních. S přibývajícím věkem například klesá produkce B- a T-lymfocytů v kostní dřeni. Kolem čtyřicátého roku také již v podstatě nefunguje brzlík, v němž T-lymfocyty dozrávají. Imunitní systém také vzhledem ke svému opotřebení hůře rozlišuje mezi vlastními a cizími buňkami, proto jsou u starších lidí běžnější autoimunitní onemocnění,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Obranyschopnost ve stáří

Obranyschopnost ve stáří je tak snížena a oslabují ji chronické nemoci, jako je kupříkladu cukrovka II. typu. Pokročilejší věk proto vyžaduje dobrou životosprávu, jejímž základem je strava bohatá na vitaminy.

Kvůli zažívacím problémům, mezi které patří nadýmání či pálení žáhy, omezují starší lidé ve stravě určité potraviny, čímž může jejich jídelníček poměrně zchudnout. S přibývajícími léty jsou lidé rovněž méně pohybově aktivní a hůře spí. Nedostatek spánku přitom na obranyschopnost výrazně negativně dopadá.

Posílit organismus lze dobrým jídelníčkem

Źivotními návyky můžeme svou obranyschopnost podporovat i ve vyšším věku. Silnou obranyschopnost si lze udržet zdravým životním stylem, především pohybem na čerstvém vzduchu a pestrou vyváženou stravou bohatou na antioxidanty, například vitaminy C a B, a dále také minerály či stopové prvky.

Vyplatí se také dbát na zdravé zažívání, neboť ve střevním mikrobiomu sídlí většina buněk našeho imunitního systému. Zdravou střevní mikroflóru podpoříme například stravou bohatou na vlákninu a probiotika. Dále čtěte: Chcete zdravě jíst, ale nemůžete stále najít ten správný způsob?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008