Chcete zdravě jíst, ale nemůžete stále najít ten správný způsob?

 Zdraví 
16. prosince 2019 10:49 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zelenina je alfou i omegou zdravé stravy Shutterstock
Kolikrát denně jíst? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Jsou lidé, kterým stačí jíst třikrát denně a rozhodně to nemusí být chybou. Existuje celá řada zaručených správných postupů pro zdravé stravování. Jak to tedy je doopravdy? Především je důležité si uvědomit, že každý extrém je špatný.

Co je zdravé stravování? Víte, které potraviny, které patří do zdravé kuchyně? Máme několik jednoduchých rad, které vám zajistí úspěch.

Zdravé oleje

Každý, kdo to se svým zdravím myslí vážně, musí mít doma olivový olej. Je to základ, který se hodí do různého vaření, pečení i smažení. Přidává se do salátů a do dalších pokrmů – třeba do cizrnové pomazánky a jiných dobrot. Olivový olej je sice relativně drahý, ale obvykle se ho nespotřebuje tolik. Pokud navíc omezíte konzumaci jiných olejů, uděláte pro své zdraví velký kus dobré práce.

Výborný je též kokosový olej, který je přirozeně tuhý už za pokojové teploty. Je skvělý nejen na smažení, ale i na výrobu různých zdravých dobrot. Má příjemnou kokosovou vůni a chuť a někteří ho proto rádi mlsají.

Nebraňte se v rozumné míře ani máslu a sádlu. Pokud nemáte nic proti živočišným produktům, tyto dva tuky jsou určitě zdravější než všechny margaríny a rostlinné oleje, které běžně na smažení používáte.

Zelenina

Zelenina je doslova zaklínadlem každé správné diety. Proč? Neobsahuje tolik sacharidů jako ovoce a už vůbec ne tolik jako pečivo. Obsahuje navíc vlákninu a spoustu vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Zelenina by měla tvořit základní páteř vašeho jídelníčku, bez ohledu na to, jestli jde o stravu vegetariánskou, veganskou, redukční dietu, bezlepkovou dietu, raw stravování, nízkosacharidové diety a další. Zelenina je prostě nejlepší. Snažte se vybírat pestře. Nesoustřeďte se jen na několik druhů a zařazujte do jídelníčku také zeleninu syrovou, zejména v podobě různých salátů. Dušená nebo pečená zelenina také není špatná. Tu používejte jako přílohu místo těstovin, brambor a hlavně knedlíků.

Vyřaďte bílé pečivo

A tím slovem bílé pečivo se rozumí samozřejmě i to obarvené bílé, kterým se nás výrobci snaží mást. Ne, barva opravdu není zdravější. Kupujte si hlavně žitný a ještě navíc celozrnný chléb. Pokud vám pšenice nedělá špatně a chcete si občas pochutnat na dobrém pečivu, volte kváskový chléb. Ještě lepší je, pokud si ho sami upečete. Skvělou alternativou pro mnoho lidí je knekebrot, který můžete mít doma připravený, nekazí se a obsahuje spoustu vlákniny a dalších tělu prospěšných látek.

Cukr opravdu ne!

Přestaňte sladit a doslazovat. Cukr stojí za mnoha nemocemi. Problémem je jeho všudypřítomnost a stále vyšší a vyšší obsah v různých nápojích, pečivu, dresincích, ale i tam, kde byste ho ani nečekali. Velké dávky cukru jsou v zeleninových salátech v restauracích a dokonce i ve školních kuchyních. Cukr přitom může nejen za obezitu, ale také za rozvoj mnoha civilizačních chorob. Vedle cukrovky ho mnozí dávají do souvislosti se vznikem některých druhů nádorů.

Ovoce s rozvahou

Jezte pravidelně ovoce, ale chovejte se k němu, jako kdyby to byl sladký zákusek po jídle. Můžete ho konzumovat i s jogurtem či tvarohem. Rozhodně ale nedoslazujte. Jakmile si zvyknete na menší přísun cukru, bude vám obyčejné jablko připadat jako sladká bomba. A ono také je.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve