Alergie útočí i v zimě. Nejnebezpečnější jsou roztoči, plísně a chlad

 Zdraví 
13. prosince 2019 07:29 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Alergie na chlad není v zimním období výjimkou Pixabay
Spustí se vám venku rýma, přestože doma v obýváku jste v pohodě? Pak máte alergii na chlad. Alergie totiž řádí i v zimních měsících a mezi ty nejnebezpečnější patří kromě chladu rovněž alergické reakce na roztoče či plísně.

Málokdo by si myslel, že alergickými reakcemi lze trpět i v zimě. Právě fakt, že v tomto období trávíme hodně času uvnitř budov, budujeme si alergie na řadu parazitů, kteří s námi doma bydlí. Výjimkou ovšem není ani alergie na chlad.

Roztoči se drží v peřinách i v gauči

Jednou z nejčastějších příčin alergií zaviněného kýchání, slzení a posmrkování jsou roztoči. Nejčastěji se roztoči drží v textiliích, jako jsou deky, koberce nebo peřiny. Pro alergiky je tedy důležité textilie prát často a na vysoký teplotní stupeň. Dobře pratelné by měly být především lůžkoviny. Postel bychom také neměli hned ráno zastýlat, ale nechat dobře vyvětrat. Stejně tak bychom měli často luxovat a u vysavačů využívat účinné filtry.

Na alergickou reakci pomohou gemmoterapeutika z černého rybízu, lesního bezu hroznatého a ořešáku amerického, radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Zátěž alergenu na organismus podle ní snižuje také pelyněk a hřebíček.

Plísně pomohou odhalit pokojové rostliny

Dalším obvyklým spouštěčem jsou plísně, kterým se daří v teplém a vlhkém prostředí. Dobrým příkladem jsou tapety, koupelnové předložky nebo sprchové závěsy. Plíseň se též často uchycuje na hlíně v květináčích pokojových rostlin. Podle toho také snadno poznáte výskyt plísní v domácnosti.

Základním pravidlem je pravidelné větrání nejen koupelny, ale celého bytu. Výměna vzduchu by měla být rychlá, avšak intenzivní. Pokuste se nejlépe vytvořit průvan a otevřít co nejvíce oken. Problém mohou řešit rovněž čističky vzduchu. Pokud u vás plísňová alergie přesto vypukla, můžete si vypomoci opět přírodní cestou. „Z bylinné říše můžeme využít tinktury z penízovky, shiitake, grepu, česneku či lichořeřišnice. Z gemmoterapie pak pomáhá černý rybíz, olše či ořešák americký,“ říká Podhorná.

Když je na vině chlad

Alergická reakce se může projevit také při kontaktu s chladem. Výsledkem je rýma, zarudlá pokožka, popraskaná kůže, kopřivka a svědění, či dokonce může dojít i k ohrožujícím symptomům jako opuchnutí jazyka nebo problémy s dýcháním.

K prostředkům, které nám mohou pomoci předejít podráždění pokožky alergického původu, můžeme využít hned několik bylinných tinktur. Především pak houbičku penízovku a houbu shiitake, které podporují aktivitu pokožky a zároveň řeší příčiny, jež mohou podráždění způsobovat, což jsou streptokoky, stafylokoky a další bakterie. Ke zklidnění pokožky můžeme použít třezalkový nebo grepový olej na potírání, jak upozorňuje bylinkářka Podhorná. Dále čtěte: Trpíte zimomřivostí? Zjistěte, co vám pomůže.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47