Jmelí nemusí být jen na okrasu. Jde především o léčivou rostlinu

 Zdraví 
10. prosince 2019 11:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jmelí posiluje srdce, pomáhá v období klimakteria či s neplodností Depositphotos
Jmelí umí nejenom ozdobit naše obydlí během vánočních svátků. Především jde o léčivou rostlinu. Vyrobit si z něj můžete například tinkturu.

Jmelí se vždy přisuzovaly magické účinky. Možná i proto, že jde o poloparazitickou rostlinu, která sice potřebuje svého hostitele, ale na druhou stranu ho příliš neobtěžuje a neničí. Kromě vody a minerálů nic víc nepotřebuje. Nicméně jde o léčivku, jejíž účinky využívali už i ve středověku. A i dodnes je hojně využívané v lidovém léčitelství, ale své místo má také v moderní medicíně. 

Jmelí jako lék

Jmelí se používá především při vysokém krevním tlaku a nervových problémech. Posiluje srdeční sval a zlepšuje krevní oběh, pomáhá léčit štítnou žlázu, stimuluje imunitní systém. Ženy jej mohou užívat jako prostředek při obtížích v období klimakteria či při bolestivé menstruaci. Lze jej doporučit při pocitech strachu, nervozity i hysterii. Kromě toho se doporučuje jako lék při ženské i mužské neplodnosti. V poslední době se dokonce zkoumají jeho léčebné účinky při rakovině.

Nejlepší z jabloně

Jmelí se sbírá během prosince a ledna. Obsahuje glykoproteidy, peptidické toxiny (především viscotoxin), vodorozpustné polysacharidy, alkaloidy, cholin, histamin, triterpeny, fenylové sloučeniny a řadu dalších látek. Pokud jej chcete sbírat pro léčivé účinky, je potřeba dávat pozor, ze kterého stromu jmelí pochází, protože látky v něm obsažené, určuje právě druh stromu. Jmelí je totiž mírně jedovaté. Nejvíce jedovaté je jmelí rostoucí na topolu. Nejlepší je jmelí z jabloně a hlohu, dubu, potom na jedli, smrku a borovici. Pokud nemáte možnost lézt někam na strom pro jmelí, můžete si jej sehnat v sušené podobě i v lékárně.

Jedině s lékařem

Pokud chcete zkusit léčivé účinky jmelí, je nutné se nejprve o jeho užívání poradit s lékařem. Pokud vám to schválí, můžete si zkusit vyrobit některý ze dvou léčebných prostředků.

Čaj z jmelí

Maximální denní dávka jsou dva hrníčky. Jednu lžičku sušeného listí jmelí zalijte 250 ml studené vody, necháte pře noc macerovat, ráno zahřejete a scedíte. Pijte vlažný. Předávkování může způsobit opačný účinek nebo dokonce otravu. Další vhodná forma podávání jmelí je v podobě macerátu. Listy jmelí se musí macerovat ve studené vodě alespoň 4 hodiny. Podáváme 2 šálky denně.

Tinktura z jmelí

Jmelí pokrájejte, zalijte bílou lihovinou, která má minimálně 40 procent alkoholu, a nechejte jej na tmavém místě vylouhovat 6 - 8 týdnů. Během této doby obsah lahvičky občas protřepejte. Po měsíci a půl výluh sceďte, vymačkejte a nechejte několik dní usadit. Pro léčebné účinky užívejte 6 - 8 týdnů 15 - 20 kapek tinktury ve sklenici, ne více. Po měsíci a půl si dejte nejméně týden pauzu. Dále čtěte: Pozor na jedovaté léčivky. Naučte se zásady dávkování.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod