Podle nové studie mobil negativně ovlivňuje mozek, závislost může mít vážné důsledky

 Ostatní 
06. prosince 2019 13:02 / Blanka Štiková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Mobilní závislost může ohrozit zdraví člověka Depositphotos
Existuje mnoho závislostí, některé jsou však více závažné. Takzvaná nomofobie, tedy závislost na mobilních telefonech, může například působit zcela nevinně, ale nedávná studie ukázala, že dokonce může změnit váš mozek, bohužel ne k lepšímu.

Závislost na mobilu může mít také jiné vážné důsledky, a to jak zdravotní, tak i smrtelné zaviněné nepozorností chodců či řidičů za volantem. Nejhorší na celé situaci je, že nomofobie je stále na vzestupu.

Kolikrát se podíváte na mobil

Podle analýzy zveřejněné v deníku The Washington Post zkontroluje průměrný uživatel svůj mobil až 150x za den. Pokud tomuto tvrzení nevěříte, můžete třeba zkusit spočítat, kolikrát za den se podíváte na mobil vy. Záleží přitom i na věku uživatele, největší závislostí podle britského průzkumu trpí především mladí lidé kolem věku 20 let.

Jak moc je závislost na mobilech nebezpečná?

Podle několika odborných studií může být závislost na mobilním telefonu stejně vážná jako třeba alkoholismus, kouření či gamblerství. Není tedy dobré ji podceňovat. Podle odborníků prý jde u mobilní závislosti o podobný proces jako u závislosti na hracích automatech, kdy se vám při používání telefonu (to nastává například při zjišťování pro vás potřebných informací nebo když vám někdo volá či píše) zvyšuje hladina dopaminu, ten vám vyvolává pocit štěstí a právě to vás nutí opakovaně mobil používat. Závislost na chytrých telefonech může být tedy dost záludná a nebezpečná.

Různé důsledky závislosti na mobilu

Mobilní závislost může negativně ovlivňovat váš život, počínaje narušením mezilidských vztahů, konče zhoršením zdraví či dokonce smrtí. Lidé trpící nomofobií se například většinou vyhýbají setkání tváří v tvář, trápí je velká sociální úzkost a také se u nich může objevit deprese. To ale není vše, mobily ovlivňují i lidský mozek.

Ohrožuje při chůzi i v autě

Telefon může představovat vážnou hrozbu hlavně pro chodce, ale také pro řidiče sedící za volantem, a to kvůli jejich rozptylování při chůzi či za jízdy. Tak či tak tento technologický zázrak upoutá pozornost uživatele natolik, že přestane vnímat okolí a pak vzniká nehoda. Samotná čísla jsou alarmující. Například podle amerického Centra pro nemoci, kontrolu a prevenci používání mobilních telefonů se vinou mobilního telefonu v autě denně zabije devět osob a zraní se přes 1000 lidí.

Podle studie společnosti Pew Research Center se skoro polovina dospělých občanů USA přiznala k tomu, že při jízdě čte či posílá textovou zprávu, což je zarážející. Další ohroženou skupinou jsou ale také nepozorní chodci, podle studie vešlo 42 % chodců na Manhattanu do vozovky na červenou jen proto, že koukali do svého mobilu a nevnímali okolí. Závislost na mobilu tedy může přivodit i úraz či smrt.

Ovlivňuje zdraví člověka

Jestli si myslíte, že pokud nepoužíváte mobil v autě či při chůzi, tak jste zcela v bezpečí, pak se pletete. Používání mobilu má totiž také mimo jiné dopad na vaše zdraví. A jaké? Výzkumníci upozornili na to, že modré světlo vyzařované z mobilů může narušit produkci melatoninu, a tím také váš spánek. Ale nejen to, pokud se do telefonu díváte delší dobu, způsobuje to špatné držení těla, bolesti zad a krku, hrozí ale také třeba negativní dopad na vaši páteř.

Má vliv i na mozek

A co dělá mobil s vaším mozkem? Studie zveřejněná na zasedání Radiological Society of North America v Chicagu upozorňuje na fakt, že za vším stojí aminokyselina GABA, jenž si mozek utváří za účelem negativního ovlivňování. Přesně této látky podle tvrzení vědců z Korejské univerzity v Soulu mají v mozku výrazně vyšší hladinu právě lidé, kteří jsou závislí na mobilu.

A co tato aminokyselina způsobuje? GABA podle nich zpomaluje neurony, což má na svědomí horší pozornost a kontrolu, kvůli tomu se člověk nedokáže úplně soustředit. Mobil tedy může znatelně ovlivnit nejen vaše vztahy, ale také vaši psychiku, zdraví a mozek. Dále čtěte: Dovolená má na délku života možná větší vliv než zdravý životní styl, tvrdí vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve