Tvarůžky mají přímo skvělé účinky na lidské zdraví. Navíc pomáhají při hubnutí

 Zdraví 
09. září 2020 12:09 / Eva Vogelová
  9
📷
5 fotografií v galerii
Syrečky obsahují velké množství vápníku  Depositphotos
Syrečky buď lidé milují, nebo je nenávidí. Spoustě lidem vadí jejich zápach, takže je kvůli němu nechtějí jíst. Upřímně je to škoda, protože mají skvělé účinky na lidské zdraví. Jak vašemu organismu mohou prospět?

Tvarůžky jsou zrající sýry. Vyrábí se z netučného tvarohu, který postupně dozraje. Mají zlatavou barvu a jejich povrch je mazlavý. Olomoucké tvarůžky v Česku mají dlouhou tradici. Začaly se vyrábět už v 15. století v regionu Haná. Od 19. století začala výroba v Lošticích. Tvarůžky tam mají dokonce i své muzeum.

Hubnutí

Snažíte se shodit pár kil? Bez úpravy jídelníčku se vám to nepovede. Měli byste do něj zařadit syrečky. Na rozdíl od ostatních sýrů totiž obsahují pouze minimální množství tuku, protože se vyrábí z nízkotučného mléka. Ve sto gramech tvarůžků najdete jen méně než jedno procento tuku. Navíc obsahují bílkoviny, které podporují svaly. Dále v něm najdete velké množství vápníku, který podpoří zdravé a silné kosti, což se vám bude hodit při sportu. Syrečky jsou na hubnutí ideální.

Prevence před osteoporózou

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, kvůli kterému řídnou kosti. Lidem s tímto onemocněním ubývá kostní hmota a trápí je četné zlomeniny. Ty mohou vzniknout i po malém úrazu. Osteoporóza se objevuje často u žen po menopauze, protože jim ubývají pohlavní hormony. Řídnutí kostí je však způsobeno zejména kvůli nedostatku vápníku. Ten ve velkém množství obsahují právě syrečky. Pokud je budete pravidelně jíst, nebudete se muset tolik bát vzniku osteoporózy.

Deprese a úzkosti

Deprese a úzkosti sužují velké množství lidí. Obě onemocnění často výrazně komplikují každodenní chod života. Existují různé způsoby, jak s nimi bojovat. Jedním z nich je doplňování L-tryptofanu. Jde o aminokyselinu, která se řadí mezi mozkové nutrienty. Tyto látky prokrvují mozek a zlepšují jeho činnost. Podporují zvýšení hladiny serotoninu v mozku, díky kterému se lidé cítí spokojenější. Syrečky L-tryptofan obsahují, takže jejich pravidelná konzumace vám může trochu ulevit od stresu, úzkostí, depresí a splínů.

Syrečky mají jeden nedostatek

O tom, že jsou syrečky zdravé, není pochyb. Mají však jednu slabinu. Obsahují totiž poměrně velké množství soli, což se může negativně odrazit třeba na krevním tlaku. Sůl je nadužívaná a neprospívá zdraví. Pokud si dáváte syrečky často, vyhněte se jiným jídlům, ve kterých je mnoho soli. O tom, jaké potraviny vám spolehlivě dodají důležitý vitamin C, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve