Rovnátka nosí čím dál více lidí. Ne každý ale ví, že si kvůli nim musí jinak čistit chrup

 Ostatní 
08. září 2020 10:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění zubů s rovnátky má svá specifika Pixabay
Dříve byla rovnátka výsadou dětí, dnes se pro ně velmi často rozhodují i dospělí lidé. Mít krásné rovné zuby je zkrátka trend. Jenže aby byl efekt opravdu dokonalý, je třeba vědět, jak si zuby s rovnátky správně čistit.

Rovnátka člověk nenosí pár měsíců a když už se pro ně jednou rozhodnete, je třeba znát veškerá úskalí. A nejde jen o určité nepohodlí, které s sebou dráty v ústech přinášejí. Také budete muset změnit trochu techniku čištění zubů. A v tomto ohledu se obrňte trpělivostí.

O zuby je nutné pečovat za všech okolností, ale ve chvíli, kdy podstupujete ortodontickou léčbu, přináší to s sebou určitá specifika. Musíte například počítat s tím, že čištění zubů vám bude trvat minimálně dvakrát tak déle než za běžných okolností. Důkladná dentální hygiena se vám ale rozhodně víc než vyplatí. Když ji totiž podceníte, hrozí vám, že kromě žlutých zubů budete ještě trpět zánětem dásní a o vzniku kazů ani nemluvě.

Fixní rovnátka

Zubní povlak ulpívá na povrchu zubů během celého dne a u fixních rovnátek se navíc ve zvýšené míře objevuje také okolo zámečků. Když nebudete v čištění důslední, bakterie vytvářející kyseliny se vám postarají o kazy i záněty dásní.

Nemusíte si hned čistit zuby po každém jídle, klidně se kartáčku a zubní pasty chopte ráno a večer, jak jste zvyklí, ale buďte v čištění podstatně důslednější. A pokud jste dosud nepoužívali mezizubní kartáčky, k rovnátkům si je rozhodně pořiďte.

Čistěte zuby po částech

Nejlépe uděláte, když si čištění zubů s fixními rovnátky rozfázujete. Nejprve se zaměřte na oblast zubu mezi zámky a dásní, dále mezi zámky a řezací hranou zubů, poté vyčistěte prostor mezi zámky a k tomu si ještě vyčistěte plochy zubů, na kterých zámky nejsou. Jen tak lze vyčistit nejen zbytky jídla ze zámečků, ale hlavně povlak ze skloviny zubů.

Nejvíce se soustřeďte na večerní hygienu, protože zbylé částečky z potravy dělají největší neplechu právě v noci, kdy slinné žlázy neplní svou funkci tak intenzivně jako přes den. Právě večer byste neměli zapomínat na mezizubní kartáček. Ten zaveďte také pod drát aparátu, neboť jde o místo, které lze velkým kartáčkem vyčistit jen velmi obtížně.

Snímatelná rovnátka

U snímatelných rovnátek je velkou výhodou nejen to, že si je před každým jídlem můžete sundat, ale i fakt, že si zuby čistíte bez nich tak, jako byste žádná rovnátka nenosili. Krom zubů samotných je ale třeba se starat i o čistotu rovnátek. Jejich povrch čistěte měkkým zubním kartáčkem a jednou týdně je dávejte do roztoku s čisticí tabletou. Je-li na rovnátku kovový šroubek, je vhodné ho po očištění jednou za 2 měsíce prokápnout stolním olejem. Přístroj se uchovává, není-li v ústech, v pevné krabičce s větracími otvory. Ta jej chrání před poškozením. Krabičku je rovněž potřeba pravidelně mýt. O výhodách a nevýhodách jednotlivých typů rovnátek jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve