Koronavirus vs. chřipka. Jak rozumně přečkat podzim a vyhnout se nákaze

 Zdraví 
04. září 2020 07:58 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus chřipka i další onemocnění hrozí na podzim více než jindy Pixabay
Asi každý tuší, že nás čeká složitý podzim. Jakmile totiž někdo někde zakašle, všichni budou mít tendenci ho posílat do karantény. Zejména rodiče školáků o tom vědí své. Máme několik doporučení, která pomohou dobu přečkat.

Pokud je vašemu dítěti špatně, většinou vám ze školy zavolají a musíte okamžitě odejít z práce a dítě vyzvednout. To byla praxe ještě před koronavirovou pandemií. Co se bude odehrávat nyní, se dá jen těžko předvídat. A k tomu ještě skutečnost, že některé děti budou chtít učitele potrápit a budou kašlat schválně. Přesto se dá z věci vyjít poměrně rozumně.

Udělejte maximum pro prevenci

Pomiňme nyní různé schválnosti dětí a některých učitelů a soustřeďme se na samotný fakt nákazy. I když je virus nyní více infekční a méně nebezpečný, je přece jen stále možné se mu ubránit. A tak podobně jako člověk nemusí onemocnět chřipkou, i když se setká s nakaženým člověkem, to stejné platí i pro koronavirus.

S velkým předstihem si proto nasaďte vitaminovou kúru. Užívejte vitamin C v přirozené podobě i jako doplněk stravy. Dopřávejte si vitaminy B, kyselinu listovou. Naordinujte si přiměřený spánek a dávejte pozor na zbytečná prochladnutí. Zvlášť ráno a večer může být počasí značně jiné než přes den. Dokonce se nestyďte používat roušku. Možná si vzpomenete, že v průběhu jara jste měli méně infekcí horních cest dýchacích. Bylo to jistě dáno menším sociálním kontaktem, zvýšenou hygienou i nošením roušky. Podle svých možností použijte více opatření, než je aktuálně nařízeno.

Očkování proti chřipce

Dobrý způsob, jak vyloučit možnost, že máte chřipku, je být proti ní očkován. Jestliže tedy nemáte nějaké zásadní výhrady proti očkování a máte šanci se k vakcíně dostat, jde určitě o dobrý způsob, jak si být jistý tím, že můžete jednu nepříjemnou nemoc vyloučit. Také se tím zbavíte možnosti souběhu obou infekcí, který by mohl být fatální i pro mladšího člověka. A také se zbavíte rizika, že tělo oslabené chřipkou chytne ještě nějakou další nemoc. Problémem tohoto roku bude spíš to, že očkování bude jen obtížně dostupné, a je pravda, že v takovém případě by bylo vhodné jej ponechat pro rizikové skupiny. Patříte-li do ní, pak ale neváhejte.

Při podezření na koronavirus si dojděte na test

Pokud nastane situace, že vám dítě pošlou například ze školy domů s tím, že kašle nebo má jiné problémy, zajděte si raději na test. Stejně postupujte i tehdy, kdy se to bude týkat vás. 

Nepanikařte

Pokud patříte spíš do skupiny, která může paniku vyvolávat, buďte nad věcí a nesnažte se za každou cenu někoho obviňovat z nákazy. Děti ve škole zkouší různé šprýmy, navíc na podzim bývají nemocné. Respektujte ale skutečnost, že může jít o běžnou virózu a není potřeba se kvůli tomu rozrušovat. I kdyby se onemocnění u někoho potvrdilo, nemoc nemusíte dostat. Chovejte se ale odpovědně a stáhněte se dobrovolně domů.

Vnímejte řeč svého těla

Pokud člověk ve svém životě prodělal některá infekční onemocnění, dokáže často rozpoznat svůj aktuální zdravotní stav. Vedle bezpříznakových průběhů má koronavirus i řadu průběhů, které jsou zvláštní, jiné a nečekané. Podle toho byste měli být schopni sami sobě s jistotou nemoc diagnostikovat. Jestliže se tedy budete cítit nemocní a příznaky budou jiné, než je u vás běžné, zavolejte praktickému lékaři a objednejte se na test. Nemá význam zde popisovat nějaké konkrétní příznaky. Jde spíš o to, že právě u vás budou příznaky nečekané. Budou vás bolet jiné části těla, budete se cítit jinak. Výjimečně může nastat třeba i průjem, jak jsme informovali v článku zde, ale to neznamená, že to musí nastat u vás.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod