Lidstvo ohrožuje tichý zabiják. Cukrovka nebolí, ale o to je zrádnější

 Zdraví 
26. června 2020 20:18 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Inzulin si často pícháte sami Depositphotos
Na cukrovce je velmi zrádné to, že nebolí, a tak se může stát, že pacient dorazí k lékaři pozdě, kdy je cukrovka již v plném proudu. O to pak náročnější je, dostat ji pod kontrolu.

Jakmile jste již v péči lékařů a užíváte správné léky, máte vyhráno. Je tedy důležité zachytit tuto nenápadnou nemoc již v samých počátcích. Lékaři hovoří v souvislosti s cukrovkou o epidemii. Nemocných totiž stále přibývá. Možnosti léčby ale zůstávají už dlouhé roky v zásadě stejné. Převratná terapie se snad objeví v budoucnu. Zatím si musejí pacienti pomáhat i svým životním stylem.

Co je cukrovka

Při cukrovce tělo buď přestane vyrábět dostatek inzulinu, který se tvoří ve slinivce břišní, nebo nevyužívá inzulin správně. V obou případech poruchy dochází ke zvýšení koncentrace krevního cukru (hyperglykémie). Právě vysoká hladina cukru v krvi způsobuje u diabetických pacientů poškození krevních cév, což vede k závažným zdravotním komplikacím, které mohou vážně ohrozit zdraví pacienta.

Jídlo, které organismus přijímá, tělo přeměňuje na jednodušší látky, které pak zpracovává. Uhlohydráty – škrob, cukry, ale i alkohol procházejí chemickými reakcemi, na konci kterých vzniká nejjednodušší cukr – glukóza. Glukóza je pro tělo zdroj energie, z trávicího traktu se krví dostává k buňkám celého těla. Na to, aby se glukóza dostala dovnitř buňky a tam se proměnila na energii, potřebuje inzulin. Inzulin je hormon, který produkuje slinivka břišní – pankreas. Při zánětu slinivky nebo její špatné činnosti se pak inzulin nevytváří v dostatečné míře a nastává diagnóza cukrovky.

Hodnota krevního cukru neboli glykemie u zdravého člověka nesmí překročit šest milimolů na litr, hodnota vyšší než sedm již svědčí o rozvíjející se cukrovce. Jenže mnozí pacienti promarní šanci mít se i s cukrovkou dobře hned na začátku. Běžně přicházejí lidé se zanedbanou cukrovkou, o které nevědí. Nebo je až po několika letech přivede příznak, který s touto nemocí vůbec nespojují. Příkladem budiž třeba necitlivost nohou, která bývá jedním z příznaků cukrovky, přičemž ji někteří lidé přecházejí i několik let, dokud je nezačne více obtěžovat.

Příčiny vzniku

  • genetické faktory
  • zvýšená produkce některých hormonů zvyšujících hladinu glukózy v krvi
  • některé léky (kortikosteroidy)
  • chronický zánět slinivky břišní 

Chyby ve stravování

Jíte málo komplexních sacharidů = škrobů, které se ve střevě dlouhou dobu štěpí a vstřebávají. Dostanete hlad a vezmete si něco sladkého. Jídlo je sladké, protože obsahuje jednoduché, rychle vstřebatelné cukry. Úleva přichází okamžitě. Na rychlé zvýšení cukru v krvi reaguje slinivka vyplavením inzulinu. Asi za 1–2 hodiny jsou rychlé cukry kompletně vstřebány a spotřebovány, cukr v krvi klesá. Dlouhodobé cukry v rezervě nemáte, jíte jich málo nebo žádné. Inzulin stále působí a je ho v krvi pořád dost, protože tělo čekalo, že cukrů (vývojově těch komplexních) sníte přece jen trochu více. Dostáváte příšerný hlad, musíte si vzít sladké, protože po něm přijde rychle úleva. A cyklus se opakuje opět od bodu 1.

Obecné příznaky

Žízeň a časté močení

Když se zvyšuje hladina cukru v krvi, ledviny neumí udržet cukr a pouští jej zpátky do moči. Nadbytek glukózy s sebou bere také molekuly vody a čím vyšší hladina glykémie, tím větší je množství moči. Jste nuceni hodně pít a tím pádem chodit často močit.

Únava a úbytek na váze

Inzulin pomáhá vstupovat glukóze do buněk. Jestliže se glukóza nedostane do buňky, začínáte trpět nedostatkem vnitřní energie. Takže vám začíná chybět elán a jste unavenější než obvykle. Cítíte se celkově malátní, bez chuti do života a objevuje se také úbytek hmotnosti.

Noční pocení

Tělesnou teplotu reguluje část mezimozku produkující hormony. Při nízké hladině nebo naopak vysoké hladině cukru v krvi nelze teplotu těla správně regulovat, proto se můžete potit.

Svědění

Cukrovka narušuje krevní oběh, který může mít na svědomí svědění kůže po celém těle. Jde o obvyklý příznak cukrovky.

Acetonový dech

U neléčené choroby můžete cítit acetonový dech. Je totiž ovlivněna látková výměna, a proto je mnohdy z úst diabetiků cítit acetonový zápach.

Poruchy vědomí

Když cukrovka není léčená, příznaky se postupně zhoršují. Nemocní jedinci mohou vypadat zmateně a mnohdy působí až opile. Dostavují se bolesti břicha, nechutenství. Často si lidé myslí, že jde o obyčejnou chřipku a snaží se ji vyléčit. Varovným příznakem cukrovky může být také letargie, nezájem, velká slabost, prudké dýchání a někdy dokonce stav bezvědomí – diabetické kóma. V tom nejhorším případě se může objevit také smrt. Víte, že cukrovkou může trpět i váš domácí mazlíček? Čtěte zde.

Léčba

Možnosti léčby jsou v zásadě tři: úprava diety spolu s dostatkem pohybu, podávání léků nebo inzulinu. Na pacientově chování do velké míry závisí, jak závažné budou a za jak dlouho od prvních příznaků se tyto komplikace objeví. Obvykle propukají po pěti až patnácti letech trvání nemoci. Patří mezi ně oslepnutí, amputace končetin, selhání ledvin.

Léčba cukrovky musí být komplexní a je nejen v rukou lékaře, ale i samotného pacienta. Udržení správné hladiny cukru v krvi lze dosáhnout jeho kontrolovaným přísunem ve stravě (tzv. diabetická dieta), správným spalováním krevního cukru (přiměřená a pravidelná fyzická námaha).

Vhodné potraviny

  • ovoce
  • zelenina
  • luštěniny
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové maso
  • celozrnné pečivo

Cukrovka navíc většinou netrápí člověka sama o sobě, ale je součástí stavu, o kterém lékaři celkově hovoří jako o metabolickém syndromu, k němuž patří také poškození srdce a cév a třeba vyšší riziko infarktu a mrtvice. Cílem léčby cukrovky je dlouhodobé udržení normální hladiny cukru v krvi, komplexní léčba doprovodných stavů, prevence akutních a chronických komplikací a celkové zlepšení kvality života pacientů. Při cukrovce se vyvarujte kouření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47