Jak se v létě vyhnout štípancům bez použití repelentů

 Zdraví 
23. června 2020 08:58 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Proti obtížnému hmyzu se lze bránit i přírodní cestou Pixabay
Léto je doslova za dveřmi, a s ním na nás číhají především komáři, kteří se v některých částech Česka stihli už díky deštivému počasí posledních týdnů přemnožit. Ne vždy je nutné se bránit jen chemickým repelentem.

Proti štípancům všeho druhu od komárů až po vosy a včely se totiž lze bránit i přírodní cestou. Chemické repelenty nejen nelibě voní, ale mnohdy také dráždí pokožku, takže přírodní odpuzovače jsou rozhodně lepší volbou.

Posezení na zahradě bez komárů zajistí i některé rostliny

Pokud si na své chatě či chalupě chcete užít poklidného posezení, aniž byste neustále museli odhánět komáry, stačí na zahradu vysadit ty správné rostliny. Například levandule, afrikány nebo rozmarýn. Tyhle rostlinky totiž komáry odpuzují a vaší zahradě se raději vyhnou.

Ale pokud zrovna nezahradničíte, můžete rostliny nahradit příjemnou aromalampou s olejíčkem z levandule nebo tea tree. I jejich vůni se komáři rádi vyhnou.

Vyrobte si přírodní repelent na komáry

Neničte si pokožku chemickými repelenty. Snadno si totiž doma vyrobíte přírodní, třeba citronový repelent. Komáři totiž nesnášejí vůni citronové trávy. Repelent si z citronové trávy vyrobíte opravdu snadno. Dva dny ji prostě necháte louhovat v olivovém oleji. A pak už se olejíčkem jen natíráte. To samé můžete zkusit s libečkem nebo pelyňkem, nemusíte ale louhovat, stačí jen listy těchto bylinek nadrtit do oleje.

Na vosy a včely pomůže česnek nebo hřebíček

Těžko si představit, že kvůli vosám a včelám budeme po zahradě chodit stále v botách, nebo si ani nenalijeme pivo, víno nebo jen obyčejnou limonádu. I včely a vosy lze ale odradit od otravného dotírání, aniž bychom je museli nutně zabíjet pomocí pastí z pet láhví, naplněných něčím sladkým.

I na vosy a včely lze doma vyrobit účinný repelent. Zabírá česnek, ale také výtažek z chilli papriček. A překvapivě také celá řada bylinek. Kromě zmiňovaného hřebíčku spolehlivě funguje i fenykl a tymián.

Stačí je naložit na tři týdny do olivového oleje a stejně, jako to uděláme u přírodního repelentu proti komárům, i tento na vosy a včely si pak natřeme na odhalené části těla. Léto s takovými přírodními repelenty bude rozhodně klidnější a příjemnější. Tak si ho hlavně užijte! A nezapomeňte si přečíst: Aby vaše tělo dobře fungovalo, potřebuje tyto základní vitaminy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod