Využijte burčák k posílení zdraví. Kde všude nám pomáhá?

 Zdraví 
17. září 2019 13:30 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Burčák obsahuje řadu zdraví prospěšných látek Shutterstock
Burčák je sice alkoholický nápoj, ale v malém množství může být velmi prospěšný. Přinášíme další důležité informace.

Burčák je českou specialitou. Pije se ještě na Slovensku, v Rakousku a v části Německa, kde ale dávají přednost spíše mladému vínu. Mezi konzumenty kolují různé názory na jeho zdravotní prospěšnost. Jak je tomu doopravdy?

Látky obsažené v burčáku

Je pravdou, že burčák obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Díky působení kvasinek zde najdeme vitaminy řady B. Je v něm též zinek, dále mnoho flavonoidů, zejména resveratrol, který má silné antioxidační účinky. Najdeme tu kyselinu nikotinovou a nikotinamid, které mají také pozitivní účinky na naše zdraví. Najdeme v něm i kyselinu pantotenovou. Burčák obsahuje i značné množství energie ve formě glukózy a fruktózy, což sice může být problematické pro osoby s nadváhou, ale při rozumném užívání neškodí zdaleka tolik, jako nevhodná strava. Diabetici by se ovšem měli mít na pozoru.

V čem nám burčák pomůže

Stejně jako jiné potraviny s obsahem výše uvedených látek i burčák má schopnost stimulovat činnost srdce. Má velmi pozitivní účinky na pleť, vlasy a nervový systém. Antioxidanty v burčáku nás chrání před stárnutím a civilizačními nemocemi. Kyselina pantotenová má ochranný účinek na sliznici zažívacího ústrojí. Burčák sice ve větším množství může vyvolat průjem, ale pro osoby, které mají opačný problém, je pravým požehnáním. Ale i tak je jeho působení na zažívání spíše pozitivní. Dokonce se dá počítat s tím, že burčák pomáhá odbourávat nadbytečné tuky. Více informací, které vám pomohou se chránit před nemocemi, najdete v článku zde.

Jak poznáme kvalitní burčák

Burčák lze připravit zejména z raných odrůd bílých hroznů. Existuje ale i burčák červený. V každém případě by měl mít ten z bílých odrůd žlutozelenou barvu a určitou kalnost. Mohou být viditelné bublinky a usazenina na dně láhve není vůbec na škodu. Při ochutnání by neměla dominovat ani sladká chuť, ani zřetelná přítomnost alkoholu. Pokud cítíte v burčáku obojí, byl patrně doředěn vodou a nastaven cukrem. Nahnědlý burčák zase o sobě dává vědět přítomností jablečné šťávy. Nikdy nekupujte burčák někde u silnice. Velmi pravděpodobně bude jeho kvalita pochybná. Nejlepší je nakupovat přímo od vinaře, kterému záleží na kvalitě a spokojenosti zákazníka.

Chcete mít jistotu? Vyrobte si vlastní

Vlastní burčák lze připravit poměrně snadno. Potřebujete vylisovat hrozny. Nerozdrťte jadérka. Přefiltrujte přes gázu a nechte asi 12 hodin usadit. V nádobě, kde burčák pracuje by mělo zůstat asi 20 procent místa volného. Přidejte aktivní burčák nebo kvasinky. V případě kvasinek dejte asi 2 gramy na deset litrů moštu. V teple započne proces, který trvá několik dnů. Kontrolujte chuť a až budete spokojeni, nápoj dejte do chladu a postupně konzumujte. Mějte na paměti, že pro muže je maximální denní dávka někde kolem půl litru. Pro ženy pak asi kolem tří deci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47