Nasušte si vitaminový zázrak a naučte se jej správně používat
Šípky jsou plody šípkové růže. Pozná je každý, vždyť jsou krásnou ozdobou podzimních cest i mnohých zahrádek. Ne vždy se ale ví, jak správně šípky nasušit a jak z nich potom připravit skutečně životodárnou tekutinu, které říkáme šípkový čaj.
Kdy sbírat
Šípky je nejlepší sbírat ve chvíli, kdy jsou sytě červené, zralé, ale ještě naprosto pevné. Rozhodně nedoporučujeme sbírat plody, které prošly mrazem, anebo plody nahnědlé či změklé. Časově pak záleží na teplotě v daném místě. Obecně platí, že v teplejších lokalitách je čas právě nyní, ale v chladnějších místech můžete sbírat ještě v říjnu. Zde platí zejména výstraha před prvními mrazíky.
Jak na sběr
Na sběr šípků se náležitě vybavte. Budete potřebovat nějaké rukavice a silnější rukávy, abyste se zbytečně nepopíchali o trny. Hodit se vám budou nůžky na odstřihávání plodů, které při sběru dávejte do plátěných sáčků nebo proutěných košíků. Naprosto nevhodný je sběr do igelitek, neboť zde se mohou plody zapařit a znehodnotit.
Jak sušit
Nejjednodušší a současně nejlepší způsob je v sušičce na ovoce a plodiny. Šípky zde rozložíte na síta, spustíte sušičku a za dobu, kterou výrobce doporučuje, přijdete zkontrolovat výsledek. Sušení je relativně rychlé, stejnoměrné a nehrozí, že plody připálíte. Dokud je venku teplo a máte suchou místnost, kde lze šípky rozložit, je vhodným způsobem sušit je i bez použití techniky. Zde je třeba si dávat pozor právě na to, aby plody nezačaly plesnivět. Občas je protřepat a hlídat, aby na sobě neležely. Když nemáte sušičku, můžete zkusit sušení v troubě. Nastavte ji na zhruba 60 – 70 stupňů Celsia a hlídejte, jak sušení postupuje.
Jak skladovat
Usušené šípky uzavřete do sklenic se šroubovacím víkem, případně do sklenic s jiným neprodyšným uzávěrem. Máte-li suchou spíž, je možné dávat šípky i do plátěných sáčků a zavěsit je do prostoru. Nečekejte, že vám šípky vydrží dlouho, ale správně usušené a dobře skladované šípky by měly vydržet do dalšího roku.
Jak udělat čaj
Těsně před použitím šípky nadrťte. Šípky nezalévejte vroucí vodou, zničili byste si všechny vitaminy. Na jeden litr vody podrťte dvě lžíce sušených šípků a vše zalijte studenou vodou. Vše ponechejte zhruba 12 hodin v chladu. Do macerátu se vylouhují všechny dostupné vitaminy, a pokud chcete, můžete si nápoj před vypitím opatrně ohřát. Pít ho můžete jen studený. Jen tímto způsobem si zachová veškeré účinné látky. Více o různých přípravách čajů a bylinek se dočtete zde.