Jak připravit správně čaj, aby neškodil našemu zdraví

 Ostatní 
30. října 2018 08:40 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čaje mohou škodit, pokud je připravíme špatně Shutterstock
Čaj i různé bylinky jsou velmi zdravé. Za předpokladu, že je správně připravíte. A to mnoho lidí neumí. Poradíme vám, jak si připravit opravdu zdravý nápoj.

Každý druh čaje i každá bylina či směs má svá konkrétní doporučení, co se přípravy týče. Měli bychom ale znát alespoň některé zásady a pojmy, abychom připravili čaj vždy té nejlahodnější chuti a nejlepších účinků na naše zdraví.

Černý čaj

Černý čaj připravujeme tak, že čajové lístky, případně čajový sáček zalijeme vroucí vodou. A pak už záleží na konkrétním čaji. Většinou se doporučuje louhovat kolem tří minut. Následně lístky z nálevu vyjmeme. Další louhování by přidávalo do nápoje látky, které našemu zdraví prospěšné nejsou. Uvolňují se totiž třísloviny, které se mohou podílet na vzniku jaterního onemocnění nebo třeba přispět ke vzniku ledvinových kamenů.

Některé černé čaje z oblasti Indie se mají louhovat delší dobu. Také se někdy uvádí, že při louhování čaje kolem pěti minut se jeho účinek mění z povzbuzujícího na uklidňující. Záleží ovšem vždy také na osobních dispozicích.

Zelený čaj

Zelený čaj připravujeme podobně jako černý, ale vždy dbáme na to, abychom ho zalévali vodou chladnější. Různé druhy vyžadují i různé teploty, proto se má používat při přípravě teploměr. Některé totiž vyžadují sedmdesát stupňů a jiné až devadesát. Také u zeleného čaje se má dodržet doba louhování. Na rozdíl od čaje černého se ale lístky zeleného čaje mohou použít pro druhý a někdy i třetí nálev. Znalci pak oceňují jemnější chuť dalších nálevů. Zejména zelené čaje patří k elixírům zdraví, jak jsme psali v článku zde.

Bylinky

U bylin platí to, co pro čaje. Rozdíl je navíc v tom, že musíme dbát na to, zda nekombinujeme byliny, které jdou svými účinky proti sobě, případně byliny, které by mohly dohromady spíš škodit. Obvyklé je zalévat byliny vroucí vodou. Tak vzniká tzv. nálev. Louhuje se nejčastěji 15 minut. Ale existují různé jiné druhy přípravy, například macerování, při kterém dáme bylinky do studené vody a necháme je v ní asi 6–8 hodin. Tak se připravuje například sléz, proskurník či lněné semínko. Jiným druhem přípravy je odvar. Surovinu dáváme vařit na určitou dobu. Často na jednu až pět minut. Tímto způsobem se připravují různé kořeny, kůry a plody.

Kvalita vody

Na kvalitě čajů, odvarů i nálevů se zásadním způsobem podílí kvalita vody. Různé látky v ní se podílejí na vazbách s látkami louhovanými z čajů a mohou vznikat i odporně vyhlížející nápoje. Doporučujeme zajistit si pro přípravu čaje kvalitní vodu. Pokud nemáte možnost si takovou nabrat třeba někde ze studánky, pak se lze uchýlit ke kupování vody balené. Ještě lepší je pořídit si kvalitní filtr.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47