Dopřejte si jinan. Zlepšuje prokrvení mozku, okysličení krve a podporuje paměť

 Zdraví 
30. října 2018 08:01 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sílu jinanu znali už dávní léčitelé Shutterstock
V Asii patří k několika málo posvátným stromům vysazovaným u budhistických chrámů. Vypadá jako listnatý, přesto je řazen do třídy jehličnanů. Je přímým potomkem takzvaných kapraďorostů a na planetě rostl již před dvěma sty miliony let. Na rozdíl od dinosaurů však přežil.

Jde o velmi odolný strom, kterému se daří i v Evropě, kam byl dovezen v polovině 18. století. O jeho zdravotní účinky se však vědci začali intenzivněji zajímat až v posledních desetiletích. A o čem že je řeč? O jinanu dvojlaločném, známém především jako Ginkgo biloba.

Znali jej už léčitelé

O jeho blahodárných účincích pojednává již ajurvéda, životní nauka o vyváženém spojení třech aspektů: těla, duše a mysli. V medicíně využívá ajurvéda především detoxikační procesy a byliny. A právě z jinanu léčitelé připravovali bájný elixír dlouhověkosti.

Moderní věda dokázala určit několik desítek biologicky aktivních látek, kterým se zjednodušeně říká ginkgolidy. Tento komplex látek má řadu prokazatelných kladných účinků na lidské zdraví.

Zvyšte proudění krve

Základním pozitivním účinkem, od kterého se odvíjí celá řada dalších, je rozšíření kapilár v periferním cévním řečišti a mikrocirkulační zlepšení průtoku krve. Zlepšuje také využití kyslíku z krve. To vše se projevuje především na kvalitní činnosti centrálního nervového systému, lepším prokrvením mozku a končetin.

Komplex látek obsažený v extraktu z jinanu dvoulaločného je vhodné užívat jako podpůrnou léčbu, respektive doplněk stravy, pro zlepšení paměti a soustředění, periferního oběhového systému, tedy zraku a sluchu, při potížích s krevním oběhem, zejména nedokrvováním končetin. Jelikož zlepšuje prokrvení, dá se říci, že má i příznivý vliv na erekci. O dalších přírodních afrodiziacích si přečtěte zde

Není to jen o ginkgu

Nelze jednoznačně doporučit samotné užívání extraktu z jinanu dvoulaločného a tvrdit, že vám vyléčí výše zmíněné neduhy. Při jakýchkoliv potížích je nutné zjistit příčinu, a poté hledat řešení. Nelze tvrdit, že po užívání ginkga vyhrajete každé pexeso a budete mít paměť jako slon.

Kdy jinan není správná volba

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) by neměl být dlouhodobě podáván při užívání léků na ředění krve. V kombinaci s ibuprofenem může zvyšovat krvácivost. Dlouhodobé užvání může způsobit trávicí obtíže, bolesti hlavy nebo alergické kožní reakce. Nesmí jej užívat ani těhotné a kojící ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve