I ten nejkvalitnější olivový olej zničíte, když ho doma nebudete správně skladovat

 Ostatní 
29. října 2018 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Skladování olivového oleje má svá pravidla Shutterstock
Kvalitní olivový olej není levná záležitost. Přesto spousta lidí dělá doma zásadní chyby při jeho skladování. Jenže nevhodným skladováním olej velmi trpí a i ten nejšpičkovější produkt můžete nenávratně zničit.

V prvé řadě si zapamatujte, že na rozdíl od vína olej nezraje, ale stárne. A to prakticky hned od extrakce oleje z plodů.

Mezi tři nejúhlavnější nepřátele olivového oleje patří:

  • kyslík
  • světlo
  • teplo

Olej by proto měl být skladován v tmavých a nepřetopených místnostech, ideálně do 23 °C. Pokud bude navíc dobře zavřený, vydrží vám v závislosti na podílu antioxidantů a polynenasycených mastných kyselin 10 - 36 měsíců. Na světle při zvýšených teplotách však může olej žluknout již za 2 - 3 měsíce. Po otevření se obecně doporučuje olej spotřebovat do asi dvou měsíců.

Kyslík urychlí žluknutí

Kyslík zvyšuje podíl volných mastných kyselin. Zvýšená teplota (více než 25 °C) má negativní vliv na senzorické vlastnosti oleje a spolu se světlem urychluje jeho žluknutí. Vystavení světlu přispívá dále ke snížení hladiny prospěšných antioxidantů.

Jak olej skladovat

Pokud hodláte udělat vše pro to, aby váš olivový olej byl i po otevření co nejdéle v dobré kondici, uchovávejte jej v uzavřené neprůsvitné nádobě. Už v obchodě si proto raději vybírejte oleje balené do tmavé skleněné láhve nebo do plechového obalu. Pokud máte olej v plastové či skleněné průhledné láhvi, raději obsah přelijte do vhodnější nádoby. Poslouží vám k tomu dobře třeba tmavé láhve od vína se šroubovacím vrškem. Svá specifika má i skladování chleba, o tématu jsme psali zde.

Nikdy nedávejte olej poblíž sporáku

Na první dojem to působí logicky - dát si olej někam poblíž sporáku nebo varné desky, aby byl pěkně po ruce. Jenže to je snad největší chyba, jakou můžete udělat. V blízkosti ohně nebo rozpálené plotny je totiž olej často vystavován i teplotě kolem 50 °C, což mu absolutně nesvědčí a začne rychle degradovat.

Menší láhev je lepší než velká

Vzhledem k tomu, že olivový oej nemá rád kyslík, nedělá mu dobře ani to, když láhev často otevíráte a zavíráte. Nemusíte hned v obchodě shánět pouze malá balení. Stačí, když po příchodu domů rozlijete olej do menších sklenic, které pak používáte pro běžnou spotřebu. Podle odborníků platí, že je-li láhev naplněna méně než z 80 %, výrazně se urychluje oxidace oleje.

Čerstvý je nejlepší

Obecně platí, že čím je olivový olej čerstvější, tedy čím kratší doba uplynula od stáčení, tím je lepší a chutnější. V čerstvém extra panenském olivovém oleji je zachováno největší množství zdraví prospěšných látek – vitaminu E a polyfenolů – které se postupně působením světla a okolních vlivů z oleje vytrácejí.

Dobře skladovaný olivový olej se doporučuje spotřebovat nejpozději do 24 měsíců od data plnění. Poté začíná ztrácet aroma a hodnotné látky. Olivový olej ochucený kořením nebo bylinkami má tendenci  po roce kysnout, takže se doporučuje jej spotřebovat v kratší době než čistý olivový olej.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve