Recept na přípravu vitaminové bomby. Ochrání vás nejen před nemocemi z nachlazení

 Recepty 
28. října 2018 10:46 / Martina Langová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kysané zelí je vitaminovou bombou Depositphotos
Je teď naprosto všude a stojí jen pár korun. Zelí koupíte nejen v obchodě, ale také u zemědělců, kteří ho mají už uskladněné na zimu. V chladných měsících bychom tuto superpotravinu měli jíst často.

Ne nadarmo naše babičky říkávaly, že máme jíst jen to, co roste u nás. A když neroste nic, máme to mít uskladněné. Pravda, v panelákovém bytě si budeme těžko co uskladňovat. Ale řídit se trošku radami našich předků přece jen nebude úplně od věci.

Vitaminy k jídlu

Pochází z čeledi brukvovitých a na lidské tělo má opravdu blahodárné účinky. Zdravé je jak syrové, tak i kvašené. Lidskému tělu přináší spoustu pozitivních účinků. Má vysoký obsah vitaminu C. Díky tomu nás chrání před nemocemi z nachlazení a posiluje imunitu. Kromě toho je bohaté i na vitamin A nebo vitaminy skupiny B.

A to v tak ideálním poměru, že je díky tomu zdrojem takzvaného B-komplexu. Zelí nechybí ani minerální látky – železo, zinek, draslík, mangan, sodík nebo selen. Právě dostatek posledního jmenovaného prvku zajistí nižší krevní tlak a sníží cholesterol. Zelí – ať už bílé nebo červené – je skvělým antidepresivem. Pomáhá nám vyrovnat se v zimních měsících s nedostatkem slunečního svitu, pomůže také usnout i zahnat stres. K tomu pak zvýší libido i potenci a dokonce plodnost.

Bílé nebo kysané?

Zelí umí údajně naprosto skvěle vyčistit střeva. V lidském těle, zejména pak ve střevech, na sebe totiž váže jedovaté látky, které pak odvádí z těla ven. Ale se střevy umí víc kouzel – funguje podobně jako probiotika z lékárny. Střeva vyčistí a pečuje o střevní flóru. A poznáme to na sobě hodně rychle. Upraví se zažívání a zmizí zácpa.

Co se kvašeného zelí týče, to je snad staré jako lidstvo samo. Tento způsob konzervace tu byl už dávno. Kysané zelí bylo vlastně vymyšleno proto, aby měli naši předkové co jíst v zimě. Tehdy je ale jistě nenapadlo, jak blahodárnou potravinu vymysleli. Kysané zelí obsahuje tolik vitaminů, že je skvělým lékem hned na několik běžných nemoci. Římská armáda kdysi dokonce prý cestovala se sudy kysaného zelí a používala je k zabránění střevních infekcí mezi vojáky během dlouhých cest.

A zkyslé zelí má ještě jednu obrovskou výhodu. Poskytuje velký zdroj širokého spektra prospěšných živých bakterií. Tím se stává naprosto srovnatelné s probiotiky či probiotickými nápoji, které se běžně prodávají. Pokud vám nechutná kysané zelí, pak je vhodné konzumovat alespoň šťávu z něj. Můžete si ji snadno doma vyrobit, případně si ji koupit jako nápoj v obchodě.

Dejte si pravé dušené kysané zelí

Přísady:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Kmín
  • Sádlo
  • Cukr
  • Sůl

Kysané zelí zbavíme částečně nálevu a překrájíme. Vložíme je do hrnce, přidáme trochu vody, kmín, cukr a dusíme do měkka pod poklicí. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a na rozpáleném sádle orestujeme do růžova. Přisypeme mouku, krátce zapražíme a odstavíme z ohně. Cibulovou jíšku přendáme do misky. Když je zelí měkké, přidáme cibulovou jíšku, důkladně promícháme a krátce povaříme. Podle potřeby dochutíme, dosolíme. Dušené kysané zelí je výbornou přílohou k pečením, k vařenému uzenému masu, k bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem, anebo k pečené kachně či huse. Třeba svatomartinské. Podobné zelí můžete připravit i z červené řepy - postup je stejný, je nakrouháte syrovou řepu. Jde o blahodárnou potravinu, která vás v tento čas rozhodně zahřeje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47