Tenhle druh zeleniny vás zaručeně zahřeje a dodá tělu všechny vitaminy
Kdysi se červená řepa hojně používala jako zelí, ve starém Římě se její řepné listy dokonce nakládaly. Kořen pak sloužil k léčebným účelům (na bolesti hlavy a zubů). Výhradně na našem území pak byla předchůdcem brambor. V chudých rodinách se často podávala k večeři.
Zdravá lahůdka
Červená řepa v sobě skrývá spoustu cenných látek. Jednou z nich je kyselina listová, té je zde nejvíc. Jde o jeden z vitaminů skupiny B, konkrétně B9. Posiluje nervy, pomáhá předcházet arterioskleróze a je prevencí syndromu vyhoření i depresivních stavů.
Velmi důležitá je hlavně pro těhotné ženy, u kterých pečuje o zdraví plodu. Mezi nejkvalitnější zdroje kyseliny listové patří zejména zelená zelenina – tedy veškeré saláty, špenát, chřest či brokolice. Také se skrývá v celozrnných potravinách a obilných klíčcích, pomerančích, vlašských ořeších, kvasnicích, v játrech i luštěninách.
Cenné látky
Dále se v ní pak ukrývá rovněž vitamin C nebo B12. Z minerálních látek je to zinek, jód, mangan, fluor nebo kobalt. Díky tomuto koktejlu chrání řepa před kornatěním cév a chudokrevností. Stará se o zdravý zrak, pečuje o dobrou peristaltiku střev a upravuje menstruační cyklus. Taky pečuje o imunitní systém a díky svému složení chrání před virózami. To však umí třeba i trnky, ze kterých si lze teď vyrobit spoustu lahůdek.
Když k tomu přičteme, že řepa naprosto skvěle chutná, je jí teď všude spoustu a jde o jeden z nejlevnějších druhů zeleniny, není absolutně žádný důvod proč váhat s jejím zařazením do našeho jídelníčku.
Dušená červená řepa na smetaně
Přísady:
- 500 g červené řepy
- 1 cibule
- 100 ml vývaru
- 100 ml kysané smetany
- půl lžíce hladké mouky
- lžíce oleje
- pepř
- sůl
- 1 lžíce strouhaného křenu
Červenou řepu neoloupanou uvaříme, necháme ji pak vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Mezitím si z oleje, cibule, mouky a vývaru připravíme jíšku, do které dáme nastrouhanou řepu. Chvíli vaříme, přidáme sůl, pepř a pak křen dle libosti. Můžeme dochutit ještě octem. Červená řepa na smetaně se hodí k masu nebo k bramborovým knedlíkům.
Brownies z červené řepy
Přísady:
- 500 g červené řepy
- 1 lžíce kakaa
- tabulka hořké čokolády
- 100 g cukru
- 50 g másla
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Nejprve očistíme červenou řepu. Dáme ji vařit do vody. Pokud použijeme tlakový hrnec, dobu přípravy tím značně zkrátíme. Po dovaření pak řepu vyjmeme, vodu můžeme vylít. Řepu oloupeme a vhodíme do mixéru k důkladnému rozmixování. Máslo vhodíme do rendlíku a rozehřejeme. Nalámeme k němu hořkou čokoládu a rozmícháme na jemnou hmotu.
V míse pak smícháme ostatní suroviny – mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidáme k nim rozmixovanou červenou řepu i rozpuštěnou čokoládovou směs. Umícháme v hladké těsto. Nalijeme jej na plech s vyšším okrajem a pečeme asi půl hodiny při teplotě 180 stupňů Celsia. Po vytažení z trouby necháme zcela zchladnout, teprve pak podáváme.