Míchaná vajíčka třikrát jinak, ale vždy skvěle
Hodí se jak na sytou snídani, tak na rychlou večeři. Míchaná vajíčka jsou evergreenem všech známých kuchyní. Jen málokdo je ale má rád suchá.
Vždyť i známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich říká, že "míchaná vejce nesmí být suchá jako cesta". Jenže i tento jednoduchý pokrm má svá úskalí.
To hlavní je vychytat správnou chvíli, kdy jsou vejce už uvařená, ale ne přesušená. Na pánvi jim většinou stačí jen minuta, ostaní dojde zbytkovým teplem.
Francouzská vajíčka
Základem úspěchu je máslo. Hodně másla. Čím víc ho dáte, tím krémovější a jemnější bude výsledná krmě na vašem stole.
Máslo rozehřejte na pánvi, vajíčka si mezitím rozklepněte bokem a lehce promíchejte, aby se žloutek rozrušil a potkal s bílkem. Poté osolte.
Až bude máslo rozpuštěné, vlejte na pánev vejce. Chvilku je nechte svému osudu a pak míchejte. Ale pozor, na míchání vám poradíme také skvělou fintu!
Zkuste vejce nadzvedávat od krajů ke středu. Dosáhnete tak nadýchané struktury bez přidávání šlehačky nebo mléka. Vajíčkům stačí na pánvi jen minuta, poté je z plamene odstavte a nechte dojít.
Vajíčka podle Gordona Ramsaye
Legendární Gordon Ramsay má jinou fintu: dává vejce do studeného rendlíku společně s vychlazeným máslem, aby se obě ingredience lépe smísily.
Postupným rozehříváním obojího vzniká kompaktní kaše. Základem je ale opravdu zběsilé míchání plastovou stěrkou na pečení.
Vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha
Televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje vajíčka dělat ne na pánvi, ale ve vodní lázni. Tady je příprava míchaných vajíček podle něj:
Na hrnec s horkou vodu vložte misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytřete ji trochou másla. Vyklepněte dvě vejce, přidejte polévkovou lžíci tučné smetany a začněte šlehat.
Šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehká. Bylinky a koření přidejte až na konec, ať žádná z ingrediencí neztratí svou chuť.
Tak si nechte chutnat! Ale pokud se vám vajíčka na snídani už přejedla, zkuste tyto rychlé a křupavé tvarohové rohlíčky.