Můžete na zlomené srdce i zemřít? Víme, jaká je pravda

 Ostatní 
23. dubna 2018 10:55 / Monika Thomsonová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Jaká je pravda o syndromu zlomeného srdce? Shutterstock
Dá se srdce zlomit? A dá se na zlomené srdce zemřít? Tuto otázku si klade mnoho lidí na světě, zejména pokud ztratí blízkého člověka, ať už po zákeřné nemoci, náhlém úmrtí nebo jen tak, po rozchodu, kdy partner chce jít dál svou vlastní cestou. Jaká je pravda?

Největší srdce ze savců má modrá velryba a váží přibližně tolik jako osobní auto. Naše srdce váží méně, než plechovka vašeho oblíbeného sladkého nápoje, a je velké asi jako mužská pěst.

Není srdce jako srdce

Lidské srdce je malé, ale pracovité. Bije přibližně 100 000krát za den a přečerpá asi 7600 litrů krve denně. Za celý život tak srdce vykoná více než 2,5 miliardy úderů a projde jím více než 2,5 milionu litrů krve. Samozřejmě, tyto údaje vycházejí z průměrné délky lidského života. A věděli jste, že ženské srdce vykoná za minutu v průměru o 8 úderů více než srdce mužské? 

Dá se srdce zlomit?

Ale zpět k tomu, co nás všechny zajímá nejvíce. Spojení zlomené srdce se mezi lidmi používá poměrně často, nejčastěji v případě rozchodu nebo úmrtí blízkého člověka. Jak to tedy ve skutečnosti je? Ano, syndrom zlomeného srdce opravdu existuje a může jej vyvolat několik okolností. Od úmrtí a rozchodu až po dlouhodobý stres. Ale způsobit ho může i nečekaná dobrá zpráva a pozitivní šok, který naše srdce rovněž nemusí unést. Jak se vyrovnat s rozchodem? Dozvíte se zde.

Jak syndrom zlomeného srdce přesně vzniká?

Odborníci v tom nemají stále jasno. Přiklánějí se k názoru, že na vině mohou být stresové hormony jako třeba adrenalin. Ty mohou dočasně poškodit správnou funkci srdce a přechodně zúžit malé cévy. Na rozdíl od infarktu, těmto případům vždy předchází velké emocionální vypětí. Kromě negativních událostí to mohou být i nečekaná radostná překvapení.

Můžete na syndrom zlomeného srdce zemřít?

Pokud se ptáte, zda můžete na zlomené srdce zemřít, tak ano. Při neléčení stresu a všech výše jmenovaných spouštěčů zlomeného srdce může syndrom přejít až do infarktu, který může být opravdu smrtelný. Tématu infarktu jsme se věnovali před časem. Psychika ovlivňuje zdraví někdy až neuvěřitelně. Podle vědců je například život o samotě stejně škodlivý jako kouření nebo těžká obezita. Lékaři tvrdí, že když je člověk ve velkém stresu, hůře se mu léčí třeba i rány po operaci nebo popáleniny. 

Co pomáhá?

Pamatujte, že srdci pomáhá zdravý životní styl, pozitivní nálada, cvičení, ale i obyčejný smích. Dívejte se na svět pozitivně a zkuste každý den začít s úsměvem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod