Sedmikrásky a pampelišky nepatří jen do vázy. Skvělé využití mají i v kuchyni

 Ostatní 
22. dubna 2018 07:55 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Krásná, chutná a především zdravá svačinka Shutterstock
Také vám babička nebo maminka říkala, že květy sedmikrásek se mohou jíst a že z listů pampelišek se dělával výborný salát? Pokud patříte mezi většinu lidí, kteří květiny dávají akorát do vázy, teď na chvíli zbystřete. Většina květů je totiž jedlá a navíc vám na talíři vykouzlí učiněné umělecké dílo.

Už jen sbírání květů v přírodě má blahodárné účinky na lidskou psychiku, ale i na jemnou motoriku. Gastronomické a dietologické dopady jsou až na třetím místě. Sbírání jedlých květů v přírodě, ale i na zahrádce, vás na chvíli vyhodí z reality, zbaví vás stresu a donutí vás se soustředit také na něco jiného než na každodenní povinnosti. Zkuste jít třeba na kopřivy - připravíte z nich tuto zázračnou mast.

Sbírání květů má také blahodárný vliv na vaši kondici. Sice se jedná o velmi nenáročný pohyb, zato velmi různorodý. Chůze, dřepy, předklony, upažování, výpony, to vše vás dokonale protáhne a posílí i nějaký ten sval víc než doma u televize. Navíc je chůze po přírodním povrchu velmi zdravá.

Jak se vybavit na sběr

Pokud chcete začít v kuchyni používat květiny, měli byste se soustředit už na jejich sběr. Je to velmi důležité, abyste je špatným sběrem či přenosem neznehodnotili. Květy zaberou hodně místa, protože se nesmí pomačkat. Vybavte se proto na sběr širokým košíkem, vezměte si s sebou zahradní nůžky a látkové sáčky na tužší a odolnější listy. Kvítky vždy stříhejte, nikdy netrhejte jen rukama. Na drobné a choulostivé kvítky si raději přibalte i plastovou krabičku s víčkem.

Které jsou vhodné

  • květ pampelišky je výborný pro přípravu medu či sirupu a listy lze používat podobně jako čekanku
  • sedmikrásku můžete přidat do salátů, omelet, nebo z nich klidně udělat omáčku
  • kvítky šeříku ozdobíte každý dezert, můžete je kandovat nebo popíjet v podobě smoothie
  • květy šalvěje, saturejky, bazalky, majoránky, tymiánu i fenyklu můžete jen tak nasypat na hotový pokrm nebo je přidat do salátů
  • levandule zkrášlí každý likér nebo domácí zmrzlinu
  • pelargonie či okvětní plátky růží můžete nasypat na hotový pudink
  • kopretina a květy měsíčku ozdobí každý salát
  • okvětní plátky fialky se hodí na obalování do cukru

Jak je uchovat

Když si rostliny přinesete domů ve větším množství, začnete asi přemýšlet nad tím, jak je uchovat. Rozhodně je nedávejte do mrazáku! Pokuste se jich zkonzumovat co nejvíce ihned, protože všechny vzácné látky, jako jsou enzymy či vitaminy, se skladováním rychle ztrácejí. Květy můžete uložit na pár dní do lednice, ale určitě je nemyjte – zejména květy by se tím poškodily. Navíc květiny z důvěryhodných zdrojů není potřeba omývat. Jen je zkontrolujte, zda na nich není hmyz. A pokud budou třeba jen od hlíny, očistěte je rozprašovačem s vodou.

Květy a bylinky uložte do plastových krabiček, které vyložíte kouskem navlhčené hedvábné nebo jiné jemné látky. Větší byliny jako například sklizeň medvědího česneku můžete zamotat do vlhké utěrky a uchovávat v lednici několik dní.

Účinky na zdraví

Jak jedlé květy, tak i bylinky mají skvělý vliv na metabolismus. Především jarní listy jsou perfektním zdrojem vlákniny, která podporuje správnou peristaltiku střev. Kyselé květy a bylinky podporují trávení a působí antibakteriálně. Hořké zase mají protizánětlivý a detoxikační účinek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve