Čáp anebo vrána? Aneb, jak říci dětem pravdu o sexu

 Děti 
18. dubna 2018 16:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se s dětmi mluvit otevřeně, kdykoliv se zeptají na citlivé téma Internet
Mami, jak jsem přišel na svět? Tato otázka dříve či později čeká každého rodiče. S vránou a čápem ale na ně nechoďte. Rozhodně ne, pokud už jsou ve věku, kdy mají jít do školy. Jak tedy říci pravdu?

Naučit je chodit a používat nočník byla legrace ve srovnání s tím, co vás čeká, až se začnou zajímat o sex. Děti potřebují vědět všechno a hned a je na dospělých, aby všechny informace podali ve správný čas a správnou formou.

Objevují samy sebe

Kolem třetího roku začínají děti zkoumat samy sebe a pohlavní orgány nevyjímaje. Pokud v tomto období přistihnete své děti, jak se samy sebe dotýkají, hlavně je netrestejte. Je to naprosto přirozené. Samozřejmě, pokud to dělají příliš často nebo na veřejnosti, je potřeba hledat možné příčiny. Kolem pátého roku si děti začínají hrát na doktory a pomalu zjišťují, že existují rozdíly mezi děvčaty a kluky. A to je i doba, kdy byste se s nimi měli o sexu začít postupně bavit. Podle odborníků by se děti všechny informace, které se týkají sexu, měly dozvědět doma.  

Žádná čáp ani vrána

S čápem nebo vránou rozhodně ale na děti nechoďte. Tuto „pohádku“ můžete použít u zcela malých dětí, ale dlouho vám ji stejně věřit nebudou a přijdou na řadu další titěrnější otázky, stylem a kde ty děti vzal? A jak je může unést? Navíc, v momentě, kdy zjistí, že jste jim lhali, což se může stát už i ve školce, budou jednak za „trapáky“ a pak vám také už nemusejí tolik důvěřovat.

Kdy je vhodná doba

Ideální je tyto informace sdělovat ve chvíli, kdy se na ně dítě samo začne ptát. Pak neváhejte a povězte mu vše způsobem, který je pro něj v jeho věku pochopitelný. Pokud se ale dítě přece jen nezeptá, pak je dobré začít na toto téma hovořit během prvních dvou letech školní docházky, tedy v první, druhé třídě. Vždy je o něco lepší, když už dítě něco málo ví v době, kdy chodí do školky, protože na základní škole se vždy objeví „chytrolín“, který mu to podá po svém a samozřejmě zkresleně. Pokud tedy chcete, aby váš potomek byl zasvěcen v duchu vašich norem a hodnot, pak určitě nečekejte do puberty.

Jaká slova použít

Nikdy byste neměli zapomenout zmínit lásku rodičů. A říct, že když se dva dospělí lidé mají rádi, vzájemně se dotýkají a mazlí, ale ne tak, jako rodič s dítětem, tohle dělají jen dva lidé, kteří se milují, tak pak ze vzájemného souznění vznikne miminko. Abyste dítě nezmátli, popisujte části těla co nejpřesněji. Říct, že dítě roste mamince „v břiše“, může být matoucí, protože do břicha padá i jídlo. Můžete to říci docela obyčejně: tatínek a maminka udělají miminko, miminko roste u maminky ve zvláštním místě zvaném děloha, a když je připravené, tak vyleze. Hlavně dejte dítěti jasně najevo, že se může kdykoli zeptat na všechno, co ho zajímá a čemu nerozumí a že jste otevřeni tomu mu odpovědět. Citlivým tématem bývá i rozvod rodičů (čtětě: Rozvod a děti. Kdy a jak jim to říct).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47