Polibek má obrovskou moc. Může léčit, ale i způsobit nemoc či smrt

 Ostatní 
18. dubna 2018 08:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polibek lidem nemusí přinášet jen radost Internet
Polibek je už od nepaměti projev náklonnosti a lásky. Může mít mnoho podob a za celý život si vyměníme asi 100 tisíc polibků. Jenže jak už to tak bývá, líbání nemá jen svá pozitiva, ale i negativa.

Při líbání člověk zapojuje až 34 obličejových svalů. Tělo produkuje více hormonů, tep se zrychlí a zvýší se i krevní tlak. Vzájemné přitisknutí rtů dokáže divy.

Jak působí líbání na tělo

Když se s někým líbáte, vylučuje váš mozek také oxytocin – látku, která ve vás podněcuje náklonnost a pocity zalíbení. Díky tomu se po vzájemných polibcích sympatie k druhému člověku ještě zvýší.

Na lidských rtech a jazyku vyúsťuje obrovské množství nervových zakončení, která odesílají signály k receptorům v mozku. Právě díky tomu jsou rty tolik citlivé k vzájemným dotekům.

Dopamin a serotonin – dva „hormony štěstí“, z nichž ani jeden nechybí, když se líbáte. Podobně jako dopamin povzbuzuje také serotonin vaši náladu a mnozí věří, že je zodpovědný za náhlé vzplanutí, které se v člověku probudí po prvním polibku.

Nejen vlivem hormonů, ale také vzájemnou blízkostí se v lidech během polibků prohlubuje emocionální pouto, které k druhému člověku cítí. Polibky tak přinášejí do vztahu zvýšený pocit intimity a důvěry.
 
Polibky také vyvolávají euforii. Pocit štěstí způsobuje dopamin, který v mozku spouští radostné pocity. Přítomnost dopaminu také vzbuzuje závislost, a proto většinou nechcete v líbání přestat.

Pozitivní vliv polibků

Líbání má bez pochyby celou řadu pozitivních zdravotních účinků.

V závislosti na intenzitě polibku srdce bije rychleji – asi 110krát za minutu, běžný klidový tep je 70 až 80 tepů.

Teplota a krevní tlak se mírně zvýší. Zrychluje dech – to stimuluje krevní oběh, posiluje plíce a působí jako lehký sportovní trénink. Kdo se často líbá, mívá méně problémů s krevním oběhem, žlučníkem, žaludkem a ucpáváním cév.

Líbání snižuje produkci stresových hormonů. Neuropeptidy, které produkuje lidské tělo při líbání ve velkém množství, ničí kortizol způsobující stres.

Líbání současně stimuluje počet vzruchů, které proudí přímo do pohlavních orgánů, což zvyšuje produkci pohlavních hormonů.

Líbání probudí celé vaše tělo - při líbání se v mozku vytváří endorfin, který snižuje práh vnímání bolesti, nadledvinky zvyšují produkci adrenalinu. Rozproudí se látková přeměna.

Líbání zabraňuje tvorbě látek způsobujících vysoký krevní tlak, zvyšování obsahu cholesterolu nebo odumírání mozkových buněk. Proto se lze mnohem rychleji uzdravit, když se budete často, rádi a dlouho líbat.

Intenzivním polibkem si vyměníte i bakterie ústní mikroflóry – je to takové přírodní očkování – stimulace imunity.

Líbání příznivě působí i na zubní sklovinu. Při líbání se totiž vytváří množství slin, které obsahují vápník a fosfor, prvky s pozitivním vlivem na zubní sklovinu a zabraňují vzniku zubního kazu.

Pravidelné líbání může údajně lidský život prodloužit až o pět let.

Díky tomu, že se při líbání zapojí až 34 obličejových svalů, má to pozitivní vliv na pokožku - je vyplejší a líbáním se tak dokonce zpomalí projevy stárnutí pleti.

Dlouhým polibkem spálíte asi 15 kilokalorií.

Rizika líbání

Nicméně líbání může představovat i zdravotní riziko, a to nijak zanedbatelné.

Polibkem můžete chytit různé běžné nemoci, například rýmu, kašel, chřipku nebo angínu.

Přenáší se tak i zubní kaz, především bakterií, která se jmenuje Streptococcus mutans.

Když při líbání získáte zárodky bakterie Helicobacter pylori, mohou se vám rozvinout žaludeční vředy.

Z líbání si můžete odnést i meningitidu. Ve věkové skupině od 15 do 20 let nejčastějším původcem infekce nebývá pouze samotná bakterie Neisseria meningitidis a její sérologické skupiny, ale takzvané herpesové viry.

Mononukleóza je virová infekce vyvolaná virem Epstein-Barrové a přenáší se mimo jiné i slinami. Líbání vytváří pro přenos optimální podmínky. Zmíněný virus patří opět do skupiny herpetických virů. Ohroženi jsou lidé v jakémkoliv věku, nakažení však napomáhá snížená imunita a promiskuita. I když je nemoc nakažlivá, propukne zhruba pouze u 5 procent lidí. Jak rozpoznat mononukleózu od angíny jsme psali zde.

Vědci rovněž zjistili, že takzvané francouzské líbání je spojeno také s orofaryngeální rakovinou.

Možná budete překvapeni, ale i syfilis se můžete nakazit po vášnivé líbačce. K nakažení vám stačí drobná ranka. Třeba dáseň poškozená zubním kartáčkem.

Líbáním si můžete uhnat i hepatitidu B. Virus napadá hlavně játra a rozšiřuje se krví, slinami, ejakulátem, vaginálním sekretem, ale i mateřským mlékem.

Z líbání si můžete odnést i HPV (Human papillomavirus). Opět stačí jen drobná ranka. Riziko se zvyšuje při orálním sexu s nakaženým. V krajním případě může způsobit i rakovinu hrtanu.

Polibek smrti

Existuje dokonce i několik extrémních případů, kdy polibek z lásky dokonce zabíjel. Tragické následky měl polibek například pro kanadskou dívku Christinu Desforgesovou. Dívka trpěla těžkou alergií na arašídy. Když ji její přítel, který o hodinu dříve jedl arašídové máslo, políbil, utrpěla anafylaktický šok a zemřela.

Kvůli polibku přišla loni o život i teprve několikadenní holčička Mariana Sifritová. Políbil ji příbuzný a nakazil ji meningitidou, kterou způsobil herpes virus. S nemocí bojovala několik dní, nakonec ale podlehla.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve