Dejte si pozor na mělněné maso! Není stejné jako mleté
Může se zdát, že mělněné maso v poslední době téměř vytlačilo z nabídky supermarketů maso mleté. Změna názvu však má své opodstatnění. Bohužel pro nás spotřebitele to nejsou dobré zprávy.
Co je vlastně ve vaničce?
Obchodníci toto označení totiž používají pouze jako obchodní název, který není zakotvený ve vyhlášce. Vůbec tedy nevypovídá o tom, co v plastové vaničce skutečně najdete.
Zatímco mleté maso musí být maso vykostěné, rozmělněné a s obsahem soli nižším než jedno procento, mělněné maso může obsahovat například stabilizátory, vodu, víc soli a podobně.
Obchodníci si s definicemi velmi rádi hrají a neustále vymýšlejí nové názvy. Jak se v tom zorientovat?
Když "mleté" neznamená mleté maso
Mleté maso je pouze vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než jedno procento soli.
• balený masný výrobek, masný polotovar – smí obsahovat přídatné látky a vodu, veškeré použité složky musejí být vyznačeny ve složení
• balené mleté maso – smí být přidána pouze kuchyňská sůl v množství max. do jednoho procenta, přídavek soli musí být uveden na obalu
• nebalené mleté maso – musí být namleto přímo před zrakem kupujícího a pouze z masa, žádné přídavky nejsou povoleny
• nebalené mleté – polotovar připravený k prodeji v obsluhovaném pultu třeba i u řezníka, kromě soli často obsahuje další přísady, nesmí proto být prodáván jako „mleté maso“, informace o složení má poskytnout obsluha
• mělněné maso – nemá definici v zákoně, obvykle však znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení „mleté maso“, jde o obchodní název masného polotovaru
Pokud se vám nechce studovat složení na krabičce, můžete zkusit vypozorovat rozdíly v konzistenci: mleté maso je pomleté, ale mělněné je projeté sekacím mlýnkem a vypadá spíš jako pasta.
Každé se hodí na něco jiného
Proto se hodí také na jiná jídla než klasické mleté maso. Z mělněného se vám podaří udělat třeba velmi jemné kuličky do polévky nebo masové noky například se špenátem.
Jestli se vám ale nechce riskovat, jaké "chuťovky" v masu máte, není nic jednoduššího než koupit si v masně příslušný kus a doma si ho namlít. Jak se vyznat v hovězím, píšeme tady. Dobrou chuť!