Potěšte své smysly doma připravenou irskou kávou

 Recepty 
20. ledna 2017 10:25 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zahřejte se horkou kávou s irskou whiskey! Shutterstock
My Češi pomalu, ale jistě opouštíme pití nápoje, kterému se říká turecká káva, ale který nemá s kávou připravovanou v Turecku nic společného. Je proto velký zájem o návody, jak připravit kávu jinak, lépe, chutněji. Dnes přinášíme jednoduchý návod na irskou kávu.

Potřebné ingredience

Základem jakékoliv dobré kávy je samozřejmě kvalitní kávové zrno. Čerstvě ho umeleme a připravíme si kávu filtrovanou nebo pomocí tzv. frenchpressu. K přípravě irské kávy budeme dále potřebovat pravou irskou whiskey, pokud ještě stále sladíte tak cukr a samozřejmě hustou smetanu.

Jak má nápoj vypadat

Výsledkem našeho kulinářského snažení má být nápoj, který bude mít nahoře souvislou vrstvu smetany. Cílem je pít horkou kávu smíchanou s irskou whiskey přes chladnou smetanu a vnímat tak kontrast těchto chutí umocněný i kontrastem teplot.

Postup přípravy

Nahřejeme si sklenici a nalijeme do ní dávku irské whiskey. Přidáme cukr. Chceme-li použít zdravější variantu, přisladíme nápoj pomocí stévie, která nám nezpůsobí inzulínovou odezvu. Dále nalijeme do sklenice horkou kávu asi dva centimetry pod okraj. Rychle promícháme a než se káva zcela ustálí pomalu přidáváme vychlazenou hustou smetanu. Můžeme to udělat tak, že smetanu lijeme přes obrácenou lžičku. Pak vše necháme pár minut usadit. Často se situace zjednodušuje použitím šlehačky. Odpadá problém, jak zařídit, aby vrstvy zůstaly oddělené. Můžeme si také připravit další varianty přidáním jiného druhu alkoholu. Do kávy skotské můžeme dát skotskou whisky, ale to asi nebude příliš velký chuťový rozdíl. Lépe bude zkusit kávu galskou, kam přidáme brandy. Dobře známá je tzv. káva alžírská, kam přidáváme vaječný koňak.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Lela Ceterová podstoupila další dvě plastiky. Odletěla kvůli tomu až do Íránu

Styl

Renata (56): Dcera za mnou po narození vnoučat téměř nejezdí a půjčovat mi děti nechce, že je...

Dům a zahrada

Dopřejte si vlastní ovoce i během zimních měsíců. Důležitá je zralost při sklizni a vhodná vlhkost při...