Připravte si vynikající domácí majonézu

 Recepty 
14. ledna 2017 07:45 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Překvapte své blízké výbornou chutí domácí majonézy. internet
Dnešní doba je jedním velkým návratem k přirozenějšímu způsobu života. Mnoho lidí si uvědomuje, že nemá smysl kupovat si hotové výrobky plné éček. Přinášíme recept na výbornou majonézu, která vás překvapí svou chutí i kvalitou.

Potřebné suroviny

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • 300 ml olivového oleje
  • ½ lžičky francouzské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1-2 lžíce horké vody

Z tohoto množství připravíme asi 300 ml majonézy, která vydrží v chladničce až tři dny.

Postup

Všechny suroviny s výjimkou horké vody musí mít pokojovou teplotu a při přilévání oleje postupujeme opravdu velmi pomalu.

Žloutky oddělíme od bílků a vyklepneme je do mísy. Ochutíme citronovou šťávou nebo vinným octem, který je jemnější než běžný ocet. Metličkou dobře rozšleháme. Vmícháme hořčici. Pak přidáváme po kapkách olivový olej a stále mícháme. Lepší je použít k míchání elektrický šlehač, ale jde to i ručně. Když máme ve směsi čtvrtinu oleje, měla by začít majonéza houstnout. Další přidávání oleje může postupovat rychleji. Stále šleháme. Nakonec přidáme 2-3 lžíce horké vody na zjemnění a odlehčení majonézy. Podle chuti přidáme sůl, pepř a případně ještě citronovou šťávu nebo vinný ocet.

Do vzniklé suroviny můžeme přidávat další dochucovadla. Přidáním cibule a nakládaných okurek si připravíme domácí tatarskou omáčku. Přidat můžeme petrželku, česnek, kapary či další suroviny podle vlastní fantazie. Dobrou chuť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Princezna Diana celé dva roky věděla, že může zemřít při autonehodě. Nový dokument odhaluje další...

Styl

Nechte své vlasy odpočinout a zbavte se šamponu. Porostou rychleji a nebudou vám tolik vypadávat

Dům a zahrada

Nenechávejte koření v kupovaných sáčcích. Hrozí plíseň i ztráta chuti