Rolovaná zmrzlina je hitem léta, které letos přišlo o trochu dříve. Připravte si ji doma
Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou, kterou vyhledáváme hlavně v horkých dnech a pro mnohé z nás je neodmyslitelným symbolem léta. To sice začíná až v druhé polovině června, ale díky neobvykle teplým dnům si můžete zamlsat už teď.
Rolovaná zmrzlina se stala jednoznačným hitem už v předchozí sezóně, a to díky svému neobvyklému vzhledu, způsobu servírování a nepřebernému množství chuťových variant. Rolovanou zmrzlinou se zabývají například kluci z Royal Rolls, kteří si základní zmrzlinovou směs (smetana) vaří poctivě podle vlastní receptury. S naším receptem si můžete připravit jakoukoliv příchuť, kterou máte rádi, a to během chvíle
V jednoduchosti je krása
Nejenže je chuť rolované zmrzliny vynikající a vzezření netradiční, ale její příprava je navíc velmi snadná. Všechny potřebné ingredience smícháte na pečícím plechu, který poté strčíte do mrazáku a jakmile bude čas zmrzlinu servírovat, jednoduše ji z plechu seškrábnete.
Potřebné ingredience:
Pro základní chuť zmrzliny budete potřebovat opravdu pouze dvě ingredience:
- 240 ml šlehačky
- 150 g kondenzovaného mléka
Pokud ale budete chtít vytvořit příchutí více, připravte si ještě například:
- rozmixované jahody
- rozdrcené máslové sušenky
- zakysanou smetanu nebo mascarpone
- hořkou čokoládu
- burákové máslo
Pracovní postup
Pro výrobu základní směsi smíchejte šlehačku a kondenzované mléko v dobře umytém pekáči, nebo nejlépe na pečícím plechu. Míchejte, dokud není směs dokonale propojená.
Chcete-li vytvořit více příchutí, nebo třeba jen jednu z nich, postupujte následovně:
Příchuť „jahodový cheesecake“ - do směsi přidejte tři rozmixované jahody, dvě lžíce rozdrcených máslových sušenek a dvě lžíce zakysané smetany nebo mascarpone. Opět důkladně promíchejte.
Příchuť „čokoláda“ - do základní směsi přidejte dvě lžíce rozehřáté, ale trochu vychladlé čokolády a dobře promíchejte. Můžete přidat čokolády i více, záleží na tom, jak moc silnou čokoládovou chuť preferujete.
Příchuť „ burákové máslo“ - opět vezměte dvousložkovou směs, kterou jste si připravili na začátku a vmíchejte do ní zhruba dvě lžíce burákového, ale i jakéhokoliv jiného oříškového másla. Vynikající příchuť zmrzlině dodá i máslo z vlašských ořechů nebo mandlí.
Zkusit můžete ale i jiné suroviny, jako například mák, rozmixované datle, kokos, maliny, mango. Zkrátka cokoliv, co máte rádi.
Jak docílit srolovaného tvaru
Jakmile smícháte všechny potřebné ingredience, umístěte pečící plech do mrazáku a ponechte ho tam alespoň pět hodin, ale nejlépe přes noc. Ve chvíli, kdy budete chtít zmrzlinu servírovat, vyjměte plech z mrazáku a umístěte jej na rovný povrch, který si podložte vlhkou utěrkou, aby se vám při práci nehýbal.
Pracujte velmi rychle, protože tenká vrstva zmrzliny taje opravdu rychle. Vezměte si k ruce stěrku, nejlépe co nejtenčí a nerezovou, a snažte se s ní rychle seškrábnout plát zmrzliny. Umístěte ji mezi zmrzlinu a plech a rychlým tahem od jednoho konce k druhému se vám vytvoří krásná spirála. Tu poté přemístěte kuchyňskými kleštěmi do servírovací misky a ihned podávejte. Na jednu porci budete potřebovat zhruba čtyři spirály.
Ideálně ještě posypte vršek například oříšky, rozdrobenými sušenkami, strouhanou čokoládou kokosem a zdokonalte šlehačkou. Pokud milujete sladké, můžete si zkusit připravit i domácí Toffifee, o jehož výrobě jsme psali v tomto článku.