Šťáva nebo smoothie? Co je pro naše tělo prospěšnější?

 Zdraví 
14. května 2018 15:29 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypadají nádherně. Jsou prospěšné či škodí? Shutterstock
V poslední době je velký trend pití různých ovocných, zeleninových či kombinovaných nápojů. Je ale výhodnější pít šťávu, tedy džus, nebo smoothie? A je vlastně zdravé pít džusy a smoothie? Přinášíme zajímavé informace.

Džusy jsou s námi již delší dobu. Smoothie mnohem kratší. Ale odborníci na výživu mají celkem jasno. Obojí může být jak zdravé, tak nezdravé. Záleží na dalších souvislostech, množství a čase, kdy to konzumujeme. Připravili jsme pro vás stručného průvodce, který pomůže se v problematice zorientovat.

Výhody džusu

Džus obsahuje v drtivé většině jen tekutou složku. Podle kvality odšťavňovače získáte produkt, který obsahuje velké množství energie ve formě sacharidů a malé množství látek, nutných složitě trávit. Váš trávicí systém tedy džus příliš nezatíží. Přinese vám rychlou energii, mnoho enzymů, vitaminů a dalších potřebných látek. Samozřejmě za předpokladu, že si vyrábíte ovocnou šťávu doma a máte dost kvalitní odšťavňovač, který lisuje ovoce či zeleninu.

Nevýhody

Nevýhodou pití džusu je právě zvýšená spotřeba sacharidů. Je totiž velmi snadné vypít šťávu z mnoha jablek či jiného ovoce naráz. Kdybyste měli tolik ovoce sníst, asi byste narazili na problém. V podobě šťávy je ale zhltnete jako nic. Znamená to, že budete mít tendenci tloustnout a může se u vás dokonce objevit ztučnění jater, což je problém, který mají třeba alkoholici nebo osoby, které trpí značnou nadváhou. Důvodem je totiž to, že ovoce obsahuje především fruktózu, která se zpracovává právě v játrech.

Výhody smoothie

Smoothie obsahuje vedle sacharidů také vlákninu. Nástup účinků energie je proto pomalejší. Smoothie také obsahuje složky, které je třeba trávit, a zaměstnává tak váš trávicí systém. Jestliže chcete, můžete snáze přidávat různé druhy zeleniny. Dají se přidávat i další složky, například jogurt a oříšky. Smoothie je levnější. Vypadá to, že má smoothie navrch, ale nemusí to platit za všech okolností.

Nevýhody smoothie

Zaměstnává trávení, a protože je snadné zkoušet různé kombinace ovoce a zeleniny, můžete si někdy přivodit poměrně velké trávicí problémy. I smoothie přináší velké množství energie. Vyřazuje se proces kousání potravy, což může být problém, jak bude popsáno ještě v dalším textu.

Jak si vybrat

Platí jednoduché pravidlo. Ani s džusy ani se smoothie to nepřehánějte. Pokud nemáte závažné důvody, nepřecházejte na tekutou nebo mixovanou stravu. Při klasickém příjmu potravy se totiž do trávení zapojuje už v ústech enzym amyláza. O enzymech se můžete více dočíst zde. Do žaludku tak doputuje už natrávená potrava. Předpokladem ovšem je dobré kousání jídla. V případě džusů, ale také u smoothie hrozí, že díky snadné konzumaci vypijeme víc, než energeticky potřebujeme. Džus přináší rychlou energii. Měli bychom ho použít tehdy, když chceme nabudit organismus k nějaké činnosti nebo sportovnímu výkonu. Je dobré ho použít jen tehdy, když víme, že přijatou energii vzápětí spálíme.

Smoothie může nahradit celé jídlo. Jestliže ho tak občas použijeme, není to špatně. Neměli bychom ho ale upřednostňovat před klasickým jídlem. Může být ale velkou pomocí v případě problémů s polykáním a s příjmem potravy. Nenechme se rozhodně vmanévrovat do pozice, že budeme kupovat drahé odšťavňovače či speciální mixéry. A už vůbec nekupujte hotové produkty zabalené. Ty postrádají většinu aktivních látek a žádné velké zdravotní benefity nepřinesou.

Naopak – jestliže potřebujeme z určitých zdravotních důvodů přijímat velké množství nějaké zeleniny či ovoce, může být dočasná volba čerstvých džusů a smoothie z potřebné rostliny velkou zdravotní výhodou. Nezapomínejte ale na to, že tak máte velký příjem energie a přizpůsobte tomu další jídelníček.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve