Obyčejná švestka je překvapivě zdravé ovoce. Například je velmi významným prostředkem proti dně

 Zdraví 
28. září 2020 11:28 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jezte zázračné švestky a budete zdraví Pixabay
Je s podivem, že se tolik lidí vyhýbá konzumaci švestek. Přitom jde o velmi zdravé a užitečné ovoce. Máme důležité informace.

Švestky se už od nepaměti používaly nejen na jídlo, ale také pro zdraví. Ostatně i slivovice je ceněna právě proto, že je ze švestek. Spoustu užitku vám ale dodají švestky čerstvé či sušené.

Obsah účinných látek

Švestky sice neobsahují zdánlivě příliš mnoho látek, které si obvykle spojujeme se zdravým životním stylem, ale ty, které obsahují, mají ve správném poměru. Najdeme v nich především vitamin E a vitaminy řady B. Významný je zde podíl vlákniny a dokonce i nenasycených mastných kyselin. Nalezneme v nich ovšem také měď či zinek, ale také vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jde přesně o ty látky, kterých má moderní člověk nedostatek a které dokáží ovlivnit náš zdravotní stav dost silně.

Proti jakým potížím

Švestky jsou velmi významným prostředkem proti dně. Toto bolestivé kloubní onemocnění se zhoršuje při hromadění kyseliny močové v organismu a právě konzumace švestek dokáže kyselinu močovou úspěšně eliminovat. Švestky by měli do svého jídelníčku zařadit také všichni lidé s nemocnými játry. Zbystřit by měli diabetici a lidé, kteří mají potíže s cévami a srdcem. Švestky účinně odstraňují zácpu a všelijaké střevní potíže. Obsah vlákniny pomůže ze střev vyhnat všechny nevhodné pozůstatky naší nezdravé stravy. Možná někoho překvapí, ale švestky dokážou upravit hladinu krevního cukru, úspěšně bojují proti nadváze a dokonce jsou schopné ovlivnit stav mysli člověka tak, že nepropadá zbytečným depresím.

Jak využít

Existuje několik možností, jak švestky využít k léčebným účelům. Nejjednodušší je pochopitelně konzumace čerstvých a vyzrálých plodů. Jistě ne tak, že spolykáte kilo švestek. Doporučuje se konzumace jedné či dvou švestek před hlavním jídlem. Dá se použít i šťáva ze švestek. Pokud chcete ovlivnit svou psychiku a potlačit deprese, měli byste denně sníst asi 200 gramů švestek. Více o depresích zjistěte třeba zde. Kúra stačí zhruba týdenní. Ale pokud máte na švestky chuť, nemusíte se ovládat tolik jako v případě jiného ovoce. Švestky totiž brání tělu ukládat zbytečně podkožní tuk. Dobře zasytí a zpomalují vstřebávání cukrů. Když nejsou švestky čerstvé, udělají svou službu i švestky mražené nebo sušené. Ty více vyschlé doporučujeme před konzumací alespoň přes noc namočit.

Dají se využít i švestkové pecky. Když je dáte do vhodného sáčku, můžete ho rozehřát v troubě a využít k přikládání na část těla, kterou potřebujeme nahřát. Ať se jedná o klouby, záda či bolavé břicho, sáček s peckami dokáže doslova zázraky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47