Za socialismu obsahovala šunka jedovaté látky. Přišlo se na to náhodou

 Retro 
25. září 2020 11:49 / Mirka Malá
  50
📷
4 fotografie v galerii
Šunka za socialismu byla jedovatá Pixabay
Kdo zažil osmdesátá léta, pamatuje si dobře, co všechno nebylo v obchodech k dostání a na co se stály fronty. Šunka sice na pultech byla skoro pořád, obsahovala ale jedovaté látky.

Na fakt, že šunka obsahuje jedovaté polychlorované bifenyly, se přitom přišlo de facto náhodou. Ani vyšetřování ze strany tehdejší socialistické vlády totiž nedokázalo odhalit, jak dlouho se "jedovatá" šunka vlastně vyráběla.

Jedovatou šunku odhalili v Americe

Veřejnost v osmdesátých letech nevěděla, že se československá šunka vyváží do USA. Ale v roce 1984 z Ameriky za šunku žádné dolary nepřišly. Tamní úřady totiž při kontrole odhalily, že šunka obsahuje polychlorované bifenyly.

A protože socialistické hospodářství tehdy přišlo o skutečně velkou sumu potřebných dolarů, strhlo se obrovské vyšetřování, které samozřejmě před veřejností zůstalo utajeno. Hledal se zkrátka viník. Jenomže viníkem byl sám komunistický režim.

Polychlorovanými bifenyly bylo kontaminováno skoro všechno

Výsledkem vyšetřování bylo totiž šokující zjištění. Polychlorované bifenyly se tehdy totiž používaly do barev, kterými se malovalo prakticky všechno, tedy i kravíny, prasečáky a drůbežárny, stejně jako sila, zásobníky krmiva a zemědělská technika.

Výsledek? Kvůli tomu byla prakticky neustále kontaminována veškerá zemědělská výroba, zejména ta živočišná. Polychlorované bifenyly se postupně uvolňovaly do krmiva zvířat a kumulovaly se v jejich tělech, takže se následně v šunce, vejcích či mléce dostávaly až na náš stůl.

Jak uvedl Český rozhlas, polychlorované bifenyly byly tehdy dokonce i v kojenecké výživě, tedy zkrátka ve všem, co jsme tehdy jedli. A navíc poté, co byla tato skutečnost odhalena, zůstala před veřejností utajena. Zemědělská výroba pokračovala dál beze změn a československý národ nevědomky dlouhá léta konzumoval jedovaté látky.

Výroba polychlorovaných bifenylů, tedy PBC, byla sice v roce 1984 zastavena, ale kvůli bohatým zásobám se používaly i nadále. V roce 2001 byla jejich výroba celosvětově zakázána. Dále čtěte: Legendární druhy levných socialistických dobrot, na kterých jsme si pochutnávali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve