Časté zapomínání trápí i lidi v produktivním věku. Důvodů existuje hned několik

 Zdraví 
23. září 2020 08:37 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zapomínání dokáže člověka zneklidnit  Depositphotos
Máte problém si vzpomenout jméno někoho, s kým jste se před několika hodinami seznámili? Nemůžete si vybavit, co důležitého jste měli dnes udělat? Zapomněli jste na nějakou schůzku nebo vám z hlavy vypadlo, kam jste dali nějakou věc? Problém s pamětí netrápí jen starší jedince, často se dotýká i lidí v produktivním věku. Zjistěte důvody.

Časté zapomínání není v dnešní době nic neobvyklého. Lidé musejí v hlavě udržet spoustu informací, a proto není nic neobvyklého, že jim občas nějaké vypadávají. Není to však jediný důvod, proč se to děje. Dobrá zpráva je, že paměť můžete trénovat v každém věku různými způsoby. Učit se básničky ve škole nazpaměť přece jen k něčemu bylo, protože jste si během toho procvičovali paměť.

Pociťujete dlouhodobý stres

Dlouhodobý a silný stres nemá žádné pozitivum. Dokáže oslabit váš imunitní systém a tělo pak bude mít méně síly bojovat s různými viry a bakteriemi. Kromě toho dokáže snížit koncentraci. Nedokážete se dobře soustředit na práci a častěji zapomínáte. Ze stresu vás může i rozbolet hlava. Tělo vám tím dává najevo, že byste měli trochu zbrzdit. Začněte více relaxovat, vezměte si několik dní volno a naučte se lépe odpočívat. Vliv na časté zapomínání může mít i nedostatečný a nepravidelný spánek.

Potlačujete emoce

Málokdo v dnešní době vyjadřuje své emoce naplno. Většinou je před ostatními skrýváme, abychom vypadali jako silní jedinci. Emoce potlačují hlavně muži, protože si často nechtějí přiznat, že v něčem selhali. Ženy jsou více schopné se někomu svěřit. Není to však vždy pravidlem, protože každý člověk je přece jen trochu jiný. Potlačování emocí zabere mozku velké množství energie a často už nemá tolik prostoru myslet na další věci, takže je zapomenete.

Mobilní telefony toho udělají spoustu za vás

Chytré telefony má dnes téměř každý. Můžete si do nich stáhnout spoustu aplikací, které vám doslova usnadní život. Zjistíte díky němu vše, co potřebujete. Kvůli němu si už nemusíte pamatovat téměř nic, takže se vaše paměť nemusí moc namáhat a snadno zapomíná. Nejde však o nic, co by nešlo napravit. Trénujte svoji paměť třeba tak, že si zapamatujete telefonní čísla svých kamarádů a z mobilu je vymažete. Omezte používání telefonu a nuťte svoji paměť, aby si různé věci zapamatovala sama. Dále čtěte: Alzheimerova choroba je velkou hrozbou. Musíte mozek trénovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve