Tělové zpevňující krémy za námahu nestojí. Prozradíme, jaké látky opravdu pomáhají zpevnit pokožku

 Krása 
22. září 2020 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spoléhat na zpevňující krémy nemá smysl Depositphotos
Tělové zpevňující krémy slibují mnohdy opravdové zázraky. A přiznejme si, že si mnohdy myslíme, že nás zbaví celulitidy a naše stehna budou pevná jako ve dvaceti. Ale je to všechno vůbec pravda?

Dermatologové proto prozkoumali složení zpevňujících krémů, aby zjistili, zda si vůbec tyto produkty zaslouží naší pozornost i peníze.

Co je zpevňující krém

Jednoduše řečeno, zpevňující tělové produkty pomáhají zpevnit vzhled pokožky, aby vypadala napnutější. Nedostatek pevnosti lze přičíst přirozenému vyčerpání kolagenu v našem těle během stárnutí. "Typicky jsou zpevňující krémy produkty, které zvýší produkci kolagenu a elastinu v pokožce, aby se více vypnula,“ vysvětluje dermatolog Dr. Shari Marchbein z New Yorku.

Jak to má fungovat?

Věda, která stojí za zpevňujícími krémy, stejně jako v péči o pleť, spočívá v povzbuzení produkce kolagenu, zvláště v době, kdy už ho naše tělo neprodukuje tolik přirozenou cestou. "Víme, že po 25. roce věku naše těla začnou v pokožce produkovat méně kolagenu, a to asi o 1 % méně každý rok,“ vysvětluje Dr. Marchbein.

Druhou částí rovnice je slabý elastin, který je složkou kůže, která jí dodává pružnost. Ve zpevňujících krémech tedy existují přísady, které mohou pomoci stimulovat produkci kolagenu a elastinu, ale neočekávejte žádné zázraky.

Jak to doopravdy funguje?

„Tyto krémy rozhodně nejsou prostředkem pro hubnutí ani nemohou dosáhnout zpevnění, kterým se mohou chlubit různá laserová ošetření," poznamenává Dr. Marchbein. "Rovněž nebudou soutěžit s chirurgickými postupy, včetně abdominoplastiky, liposukce a injekcí biostimulačních výplní." To znamená, že zpevňující krémy se často používají ve spojení s těmito postupy, aby pomohly zesílit jejich výsledky.

"Neodstraní ani strie, ani celulitidu, takže je třeba mít realistická očekávání, než utratíte peníze za různé zpevňující krémy," vysvětluje Dr. Marchbein.

Sečteno a podtrženo, nejde o zázračné krémy a v nejlepším případě fungují skromně. "Některé z nich fungují jako opravdu dobré zvlhčovače a pomáhají hydratovat horní vrstvu pokožky, která sama o sobě může dočasně vypadat hladší a napjatější,“ říká Marchbein. To znamená, že zpevňující krémy můžeme použít spíš krátkodobě pro nějakou speciální příležitost, například když chceme, aby naše nohy v minišatech, které si oblékneme na večírek, vypadaly ten večer dobře.

Jaké látky pomáhají zpevnit pokožku

Pokud jde o nejlepší přísady pro zpevňující účinky kosmetických produktů, některé se hodí pro péči o pleť, jiné zase pro péči o tělo. Následující seznam obsahuje několik (ale ne všechny) nejběžnějších přísad do zpevňujících tělových produktů.

Pro alespoň lehké zpevnující účinky například stehen hledejte produkty, které obsahují retinol, který je v současné době zářivou hvězdou kosmetického průmyslu. Další složkou jsou peptidy, které by měly být dokonce hlavní složkou krémů na zpevnění těla. Dále kofein, který je rovněž běžně používaný v těchto druzích výrobků, protože pomáhá zúžit krevní cévy, aby snížil přebytečnou tekutinu v pokožce, a také pomáhá tělu odbourávat nadbytečný tuk. A konečně také některé botanické přísady, jako jsou houby shiitake, jež se rovněž často nacházejí ve zpevňujících krémech, protože pomáhají zvyšovat produkci elastinových vláken. Dále čtěte: Přidejte mléko do své koupele. Budete se divit, jaké zázraky udělá s vaší pokožkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47