Jak postupovat, pokud onemocnníte vy nebo někdo z vašich blízkých sklerodermií

 Zdraví 
18. září 2020 09:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I lehčí formy sklerodermie jsou velmi urputné a nepříjemné Internet
Sklerodermie je naštěstí poměrně vzácné onemocnění. Pokud ale vám nebo vašim blízkým sklerodermii diagnostikovali, asi byste měli vědět, jak postupovat. Máme potřebné informace.

Sklerodermie existuje ve dvou typech. V Evropě se naštěstí více vyskytuje ten méně závažný. Ale i ten není zcela léčitelný a svého nositele umí potrápit. Je proto vhodné dodržovat terapii a snažit se přidat i něco navíc.

Typy sklerodermie

Onemocnění sklerodermie se vyskytuje jednak jako systémová sklerodermie a jako lokalizovaná sklerodermie. V Evropě je běžná lokalizovaná, která napadá zejména kůži a tkáně poblíž. Systémová sklerodermie zasahuje vnitřní orgány. Někdy začíná také projevy na kůži, ale dříve nebo později napadne zejména plíce a jícen, trávicí ústrojí, srdce či ledviny. Ale i lokalizovaná sklerodermie je nejen nepříjemná, ale nebezpečná. Je třeba dodržovat léčbu a snažit se přidat ještě něco navíc.

Projevy a léčba

Pokud se budeme soustředit jen na lokalizovanou sklerodermii, je typickým příznakem změna zbarvení kůže a určité zbytnění a kornatění či zjizvení. Až osmkrát častěji jsou postiženy ženy. Nejčastěji se nemoc projeví mezi třicátým až padesátým rokem, ale může se objevit prakticky kdykoli. K léčbě se používají kortikoidy či imunosupresiva. Od těch se ale v poslední době stále více upouští.

Postižené místo je vlastně zanícené. Jde o to potlačit zánět. Pak se obvykle organismus se změnami na kůži vyrovná a kůže opět nabyde původního vzhledu. Aby k tomu došlo, je třeba nenechat projevy rozeběhnout příliš daleko. Vedle speciálních preparátů je vhodné místa po konzultaci s lékařem promazávat tak, aby se kůže zvláčňovala a bránilo se trvalému poškození. Lokalizovaná sklerodermie může být i tzv. lineární. Pak postižená kůže třeba obepíná kloub a je třeba i fyzioterapie, kdy se postižené místo hloubkově procvičuje, aby se předešlo poškození v dané oblasti. Snadno totiž může začít pacient třeba kulhat.

Perspektiva a domácí léčba

U lokalizované sklerodermie obvykle po několika letech hlavní příznaky ustupují. Jestliže se nemoc objeví u dětí, je šance i na úplné vymizení. U systémové je však možná stabilizace onemocnění. Domácí léčba spočívá v tom, že se onemocnění věnuje pozornost, sledují se případné nové výskyty a ošetřují se podle doporučení lékaře. Vedle léčiv a léčivých mastí se používají i běžné prostředky k promazávání kůže. Velmi důležitá je úprava životosprávy směrem ke zdravému životnímu stylu. Nemocný či nemocná by neměli rozhodně kouřit a měli by jíst kvalitní, pestrou a na vitaminy bohatou stravu. V tom se mohou jistě inspirovat řadou článků, které jsme už dříve zveřejnili.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve