Žlutá, bílá nebo červená aneb jak nejlépe využít různé cibule pro zdraví i chuť
Cibule je skvělým základem mnoha pokrmů ve studené i teplé kuchyni. Z různých druhů není ale každá vhodná pro každé použití. Je proto dobré se v problematice zorientovat, abyste mohli z cibule vytěžit maximum.
Každá cibule je zdravá
Bez ohledu na druh je cibule výborné přírodní antibiotikum a antivirotikum. Chrání nás proti nemocem horních cest dýchacích a působí jak proti bolestem v krku, tak i proti kašli. Usnadňuje i vykašlávání. Vedle toho obsahuje celou plejádu vitaminů. Konkrétně C, D, E, B6, B12 i další. Obsahuje karoten, železo, fosfor, síru, hořčík, draslík, zinek, měď, vápník. Ani není potřeba vypisovat všechno, abychom si uvědomili, proč je cibule tak zdravá.
Jak použít různé druhy
Mezi jednotlivými zbarveními cibule je rozdíl v chuti i použití. Nejlépe umíme využít cibuli žlutou. Je nejrozšířenější, nejlevnější a hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Její výrazná chuť vařením či smažením slábne a stává se spíš sladkou. Současně zůstává i po uvaření chuťově výrazná. Tepelnou úpravou se pochopitelně ničí část účinných látek. Přesto si bez této cibule nedokážeme představit českou i světovou kuchyni.
Bílá cibule se proti tomu hodí sice jak do studené, tak i do teplé kuchyně, ale má jemnější chuť. Při vaření se stává průsvitnou a lépe splývá s okolními surovinami. Při použití ve studené kuchyni máme záruku jemnosti. Pro použití do pomazánek či sendvičů jde proto o skvělou volbu.
Červená cibule je jednoznačně nejlepší do studené kuchyně. Je křupavá a krásně zbarvená. Pro čerstvou konzumaci je nejzdravější. Při případném vaření mizí její červená barva a tím i dobře fungující antioxidanty. Více o antioxidantech si přečtěte v článku zde.
Recepty pro léčbu
Cibule umí pozitivně ovlivnit řadu diagnóz. Vedle klasického nechlazení, chřipky, covidu a angíny se hodí i pro diabetiky či pro ženy po menopauze i všechny další, koho ohrožuje odvápnění kostí. Klasickým léčebným prostředkem může být cibulový čaj, který připravíme velmi jednoduše tak, že pokrájíte dvě cibule a přelijete půl litrem vroucí vody. Necháte asi 15 minut louhovat a dosladíte medem. Tento elixír pak popíjíte. Nachlazení a kašel se vás pak držet rozhodně nebudou. Ostatní diagnózy ovlivníte nejlépe konzumací čerstvé cibule, ale ani pokrmy, kde hraje cibule výraznou roli v základu, nejsou vůbec špatné. Pokud navíc půjde o cibuli čerstvou a vypěstovanou jako bio na vlastních záhonech, bude to skvělé.