Sukulent aloe vera si pěstuje mnoho domácností. Naučte se z něj získat užitek pro své zdraví

 Zdraví 
12. září 2020 09:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čirá dužnina je to, co nás na aloe nejvíc zajímá Pixabay
Krásný sukulent aloe vera roste v mnoha domácnostech i zahradách. Víte, jak z něho získat nejvíc užitku? Pokud ne, čtete dál.

Aloe vera patří mezi významné léčivé rostliny. Její působení je velmi široké. Je proto škoda, pokud ji máme k dispozici a necháváme ji ladem. Naučíme se ji zpracovávat a využít.

Základní informace

Pro většinu použití platí, že to, co potřebujeme získat z aloe vera, je dužnina, která je čirá a má gelovitou konzistenci. Zelené obaly listů obsahují aloin, který je hořký a má projímavé účinky. Vnitřní část rostliny je naopak velmi užitečná pro naše zdraví, má hojivé účinky, zlepšuje imunitu a hydratuje. Z hlediska obsahu účinných látek zde najdeme vitamin A, B, C, kyselinu listovou, sodík, draslík, vápník, hořčík, zinek, chrom, různé aminokyseliny, saponiny, enzymy a další látky, které mohou pozitivně stimulovat náš organismus.

Jak odstranit vnější obal

Uřízneme list. Na jeho hraně jsou bodliny. Tuto hranu seřízneme ostrým nožem. Následně rozřežeme list na několik částí zhruba po patnácti až dvaceti centimetrech a rostlinu namočíme asi na deset minut do vody. Pak vodu slijeme a vše propláchneme. Vyndáme části listů a osušíme je. Ostrým nožem odřízneme zelené části tak, aby nám zbyl jen čirý gelový vnitřek listu. Ten potom dále zpracováváme, případně přímo konzumujeme nebo z něho lisujeme šťávu. Záleží, pro jaký recept a jaké užití jste se rozhodli.

Osvědčené recepty

Existuje samozřejmě celá řada receptů. Většina je pro zlepšení chuti kombinována s cukrem nebo medem, ale určitě to nemusíte s doslazováním přehánět. Základní nápoj připravíte jednoduše tak, že dužninu nakrájíte na malinké kousky, vmícháte med a zalijete vodou. Můžete pochopitelně také dužninu rozmixovat. Aloe také můžete přidávat do smoothie, kdy bude dominantní chuť ovoce a zeleniny, ale vy dodáte nápoji ještě další rozměr díky léčivé aloe vera. Pozor ale na to, že smoothie je poměrně hodně kalorické, jak se dozvíte v článku zde.

Zajímavý recept poslouží pro lepší zažívání. Smícháte kvalitní bílý jogurt se zhruba stejným množstvím šťávy z aloe a dosladíte medem. Uchovejte v lednici a užívejte několik lžiček během dne.

Můžete si také připravit nejrůznější ovocné saláty, kde pro zalití poslouží šťáva z aloe smíchaná s medem. Můžete tak použít třeba jablka, mrkve, jitrocel a mladou kopřivu. Můžete ale použít i ovoce či zeleninu jiných druhů.

Pro domácí využití si ale můžete připravit i čerstvý sirup. Smícháte stejné množství aloe a cukru a ředíte vodou. Jednoduché, ale účinné a určitě zdravější než kupované sirupy. Nebo si připravte chutný džus tak, že smícháte tři díly pomerančového džusu a jeden díl aloe vera. Doplníte vodu podle chuti a případně doslaďte medem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008