Slivovice dokáže škodit, ale i léčit. Použít ji můžete jako kapky do uší i na bolavé klouby

 Zdraví 
10. září 2020 09:39 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jedna malá dávka může být lékem Pixabay
Věčné debaty na téma škodlivosti alkoholu dnes posuneme směrem k oblíbenému nápoji a všeléku, totiž k slivovici. Jak to tedy je? Kdy slivovice léčí a kdy škodí? Máme pro vás zajímavé informace.

Slivovice je nápoj známý nejen v Česku a na Slovensku, ale i třeba i na Balkáně a v dalších regionech. Zatímco naši dávní předkové používali alkohol spíš nízkoprocentní, slivovice se vyznačuje značnou silou, má 50–53 procent alkoholu. Je tedy vhodné ji používat? Dozvíte se.

Pijte jen kvalitní slivovici

Kvalitní slivovice je především ta domácí od ověřených dodavatelů vypálená oficiálně ve vyzkoušené palírně. Cokoli jiného nemůže být ani chuťově, ale ani léčebně dobré. Na trhu je jen velmi málo průmyslově vyráběných slivovic, které jsou opravdu kvalitní. Ostatní jsou vyráběné z lihu s přídavkem aromat a dalších dochucovadel. Tam nelze příliš léčivých vlastností očekávat. Kvalitní slivovici poznáte tak, že bude čirá, při zatřesení láhví udělá řetízek na povrchu a při nakápnutí do mističky se dá zapálit a hoří. Při jejím pití byste neměli cítit žádné pálení. Chuť kvalitní slivovice je jemná, nenutí vás k žádnému zapíjení vodou.

Způsob použití

Mezi lidmi je zažito mnoho receptů na správné využití slivovice. Kdo chce slivovici popíjet, měl by si být jist, že nemá žádné zdravotní problémy, které by mu v tom bránily. Dalším důležitým předpokladem je, že bude slivovice konzumovat jen malé množství, tedy maximálně jednu dávku cca 15–20 ml za den. Nižší dávka platí pro ženy, větší pro muže. Diskuse se vedou o tom, kdy je vhodné slivovici pít. Nejlepší je její konzumace hned ráno. Za předpokladu, že nemusíte řídit auto, jde o dobrý způsob, jak rozhýbat metabolismus a nastartovat tělo k výkonu. Rozhodně se nedoporučuje konzumace večerní.

Vedle přímého vnitřního užití se dá slivovice také používat k přípravě různých obkladů a k použití zevnímu. Je to logické, neboť má antiseptické účinky a dovede prohřívat příslušné partie na kůži. Tam nejsme pochopitelně tolik omezeni množstvím, ale spíš nás ve větším užití brzdí cena slivovice. Nemáme-li vlastní, nejde vůbec o levnou záležitost.

Na jaké nemoci použít

Slivovici používáme buď preventivně, jednu dávku denně. To bylo popsáno v předchozím odstavci. Tehdy startuje metabolismus, dezinfikuje ústní dutinu, zbavuje parazitů ve střevě i některých škodlivých bakterií. Slivovici lze použít jednorázově při objevení potíží v krku. Účinkuje při včasném podání. Při rozeběhnuté angíně už může být její použití spíš na škodu, ale to záleží spíš na tom, co se komu osvědčilo. Zde je působení už značně individuální. Někdy je doporučována slivovice jako prostředek k ředění krve a zprůchodnění cév. I to při malém množství vypité dávky platí.

Slivovici lze použít jako kapky do uší. V momentě, kdy se o vás pokouší nějaký zánět v uchu, jde o velmi dobrý způsob, který může zabrat. Různé ušní kapky také obsahují obvykle alkohol, takže se nemusíte bát, že byste dělali něco špatně. Slivovici můžete přidávat do různých obkladů či s ní potírat bolavé klouby. Působí také dobře na bolavé dásně. Zajímavým receptem je trocha slivovice do dlaní. Po intenzivním tření dlaní o sebe se odpaří alkohol a následně přiložte dlaně na otevřené oči, čímž ulevíte jejich námaze a tlaku. Můžete si také vyrobit masážní prostředek z 50 ml slivovice, stejného množství zelené Alpy, pěti rozdrcených acylpyrinů, 25 ml lékařského glycerinu a 25 ml olivového oleje. Dobře rozmíchanou směsí je vhodné potírat kolena, kyčle či páteř podle potřeby.

Kdy nepoužívat

Rozhodně neužívejte slivovici vnitřně, pokud máte sklony k závislosti na alkoholu a také pokud nejste schopni zůstat u malého množství 15-20 ml. Alkoholu se také vyhněte obloukem, jestliže máte nemocná játra či ledviny. Na nemocná játra můžete vyzkoušet dobrou radu popsanou zde. Také slivovici nepoužívejte, jestliže máte dojem, že léčba alkoholem v malém množství není pro vás vhodná. Psychický stav je totiž při léčbě velmi důležitý a určitá důvěra v používaný medikament je nutná. Jinak byste totiž sami sebe stresovali tím, že si spíš škodíte, což by jistě nevedlo ku zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47