Kimči: Potravina, která pomůže s hubnutím i trávením

 Zdraví 
18. dubna 2019 08:57 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kimči má specifickou chuť, kterou si ale brzy zamilujete Shutterstock
Jistě se všichni shodneme na tom, že na jaře je třeba posilovat imunitu. Tělo je po zimě oslabené a aprílové střídání teplot je základem pro různé virózy a nachlazení. Pokud hledáte univerzální potravinu, která vám pomůže dodat maximum vitaminů a zdraví prospěšných látek, zkuste se poohlédnout po kimči.

Pokud jste o tomto jídle doposud neslyšeli, máme pro vás jeho stručnou charakteristiku.

Kde se vzalo kimči

Jedná se o tradiční korejskou pochoutku, která je připravena ze zeleniny a koření. Jde v podstatě o nakládanou či kvašenou zeleninu, která je už jen svým zpracováním zárukou toho, že se jedná o velmi zdravé jídlo. V dnešní moderní době bychom jej mohli nazvat superpotravinou.

Z čeho se kimči skládá

Kimči je nízkokalorické jídlo s vysokým obsahem vlákniny a živin. Lidé jej konzumují buď samostatně jako salát nebo jako přílohu k různým hlavním jídlům. Ti, kteří jej ochutnali, se shodují na tom, že jej budete milovat, nebo nenávidět. Prostě mu musíte přijít na chuť.

Lze jej připravit mnoha různými způsoby, záleží jen na vaší chuti. Základem by mělo být čínské zelí, pórek, šalotka či jarní cibulka, ředkvičky, česnek, zázvor, chilli, pepř, mořská sůl a sojová omáčka. Další ingredience, jako například okurek, paprika nebo ženšen už záleží jen na vás.

Vitaminová bomba

Kimči je zdrojem celé řady vitaminů, a to zejména vitaminů A, B1, B2 a C. Je prokázáno, že 100 g kimči vám poskytne více než polovinu jeho doporučené denní dávky. Tento pokrm je také bohatý na železo, vápník a zdraví prospěšné probiotické bakterie a kyselinu mléčnou. Obsahuje také neuvěřitelné množství silných antioxidantů, kapsaicin, karotenoidy nebo například flavonoidy.

Zlepšete své trávení

Jelikož je kimči vyrobeno primárně ze zelí, které je známé svými detoxikačními účinky, pomáhá skvěle při čištění střev, stimuluje lepší vstřebávání živin a celkově podporuje dobré trávení. Díky obsahu vlákniny také zabraňuje zácpě.

Další složkou, kterou kimči obsahuje, je česnek. Ten svým složením pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi, čímž eliminuje riziko vzniku mrtvice či infarktu. Bylo dokonce prokázáno, že pravidelná konzumace kimči snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o pětinu. Česnek navíc obsahuje selen, který je velmi prospěšný pro pokožku a růst vlasů.

Česká alternativa kimči

Kimči však nabízí mnohem víc zdravotních benefitů. Vědci dokonce potvrzují, že svým složením pomáhá předcházet vzniku rakoviny, zejména pak karcinomu tlustého střeva. Nezastupitelné místo má toto jídlo také v redukční dietě a v celkovém ozdravování a očistě lidského organismu.

Pokud si však zatím netroufáte na pravidelnou konzumaci kimči, zkuste v prvním kroku sáhnout po tradiční české alternativě v podobě kysaného zelí. To při svém vzniku prochází stejnými procesy jako kimči. Také kysané zelí pro vás bude zdrojem mnoha vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Více si o jeho benefitech můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve