Chcete uvařit čirý a opravdu chutný vývar? Stačí dodržovat pár jednoduchých rad

 Ostatní 
17. dubna 2019 09:13 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dobrý vývar je základem české kuchyně Shutterstock
Milujete vývary, ale ať se snažíte jak se snažíte, nikdy se vám ho nepovede připravit tak, jak byste si představovali? Ať už se chystáte připravovat kuřecí, hovězí nebo zeleninový, jeho příprava si žádá čas a dodržování základních pravidel, které zkrátka nemůžete obejít.

Bez dobrého vývaru se naše kuchyně zkrátka neobejde. Ať už ho chcete konzumovat jen tak jako polévku nebo následně využít do omáček, rizot nebo na podlévání masa, musíte dodržovat pravidla, která jsou jasně dána.

Ač se to zdá jako ta nejjednodušší věc na světě, uvařit poctivý a chutný vývar není nic snadného. Nestačí totiž naházet do hrnce maso, zeleninu a bylinky, zapnout sporák a nechat hodinu vařit. Pokud přípravu vývaru odfláknete, nemůžete se divit, že chutná mdle. Stačí ale změnit pár věcí a o vašem vývaru si budou povídat všichni vaši známí.

Příprava masa a kostí

Je váš vývar zakalený? Pak jistě kosti nepředpékáte. Pro krásně průzračný vývar kosti nejprve omyjte studenou vodou, pomažte trochou oleje a zhruba čtvrt hodiny pečte na 200 °C. Pokud chystáte hovězí vývar, přihoďte i kousek dobře omytého masa a kus morkové kosti.

Výběr zeleniny

Největší chybou je zeleninu vařit společně s masem a pak ji i podávat k jídlu. Mrkev, celer, petržel a cibuli vařte společně s masem, ale před koncem vaření je vyjměte a vložte novou dávku čerstvé zeleniny. Vařte doměkka. Cibuli nechávejte ve vývaru klidně se slupkou, která se podepíše na krásně zlatavé barvě. Pokud máte rádi tmavší vývar, přidejte na posledních pět minut i celé rajče, které ale před podáváním vyjměte.

Pozor na chutě

Do poctivého vývaru patří i bylinky a koření, a to především nové koření, pepř a bobkový list. Pro ještě lepší chuť můžete vše chviličku hodit na pánev a nasucho opražit. Pozor ale, abyste to nepřehnali s množstvím. Koření nesmí přebít chuť masa. Pamatujte si, že na litr tekutiny stačí jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření a pět kuliček pepře. Pro dokonalou chuť na závěr přihoďte snítku libečku nebo kudrnky. Skvělou chuť dodá vývaru i česnek. Jak ho správně naložit, se dočtete zde.

Vývar nevařte

Nejvíce omýlanou radou při přípravě dokonalého vývaru je právě toto. Vývar nevařte, ale jen táhněte. Vložte do hrnce všechny ingredience, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Pak ale stáhněte plamen na minimum a dejte vývaru čas. V případě hovězího vývaru čekejte i pět hodin. Pokud potřebujete do vývaru přidávat vodu, a v případě takto dlouhé přípravy opravdu potřebujete, vždy sáhněte po studené.

Sbírejte pěnu

Také pěna, která se tvoří ve vývaru hlavně ze začátku, způsobuje kal ve vývaru, pokud ji řádně nesesbíráte. Proto ji odstraňujte lžící nebo děrovanou naběračkou, dokud pozorujete, že se objevuje.

Nepodceňujte cezení

V závěru si připravte cedník, který vyložte plátýnkem. Veškerou tekutinu pak přes tento filtr přeceďte a to, co se zachytí, vyhoďte.

Tip na závěr

Pokud jste začátečník, může se vám stát, že budete mít vývar stejně zakalený. Pak existuje perfektní a velmi účinná pomoc. Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a vmíchejte ho do vychladlého vývaru. Vývar poté zahřívejte tak dlouho, než se bílky vysrážejí. Ulpí na nich všechny nečistoty, které se při následném cezení již do výsledného vývaru nedostanou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod