Od propocených koláčů v podpaží vám pomůže jedna maličkost

 Ostatní 
04. července 2020 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Propocené oblečení působí nevábně Depositphotos
Propocené koláče v podpaží vypadají otřesně a snad každý se za ně stydí. Jenže co dělat, když se vám tvoří hned, jakmile rtuť teploměru přesáhne 20 či 25 stupňů Celsia? Možná budete trochu překvapeni, ale může vám pomoci i jedna zdánlivá drobnost.

Pokud máte s pocením problém, určitě každoročně přemýšlíte, jak v létě nad propocenými koláči v podpaží vyzrát. Někdo nedá dopustit na antiperspiranty, jiný spoléhá na přípravky, které slibují, že se po nich přestanete nadměrně potit. Vyzkoušet ale můžete ještě jednu věc, a to zvolit vhodné oblečení. Možná se vám to zdá být maličkost, ale nevhodné materiály dokáží pocení ještě více umocnit. A naopak. Existují látky, které jsou do horkých letních dnů ideální.

Není bavlna jako bavlna

Bavlna je přírodní vlákno získávané z bavlníku rostoucího v subtropickém pásmu. Materiál z čisté tkaniny je měkký a jemný, zároveň také poddajný, pevný a pružný. Bavlna má velmi dobrou savost potu a je prodyšná. Je příjemná na dotyk, citlivá pokožka ji velmi dobře snáší. Často se používá v kombinaci se syntetickými materiály. Kvalita bavlny je ale různá, záleží především na délce použitých vláken, platí zde pravidlo, čím delší vlákna jsou, tím je bavlna příjemnější na dotyk a kvalitnější.

Nejkvalitnější bavlna pochází z keřů bavlníku keřovitého (Gossypium barbadense), pěstovaného na ostrovech u jihovýchodního pobřeží USA – tzv. Sea Island bavlna. Velmi kvalitní a u nás populární je i bavlna egyptská. Při výrobě bavlněné látky platí, že výsledná tkanina je tím kvalitnější, čím jsou výchozí bavlněná vlákna tenčí a delší.

Nemačkavá a lehká madeira

Madeira je lehká, obvykle bavlněná látka s dírkovou výšivkou ve stejné barvě. Tradičně se používá pro výrobu krojů, ale lze ji použít i v oděvní či dekorační tvorbě. Díky své lehkosti a vzdušnosti je vhodná na letní šaty, sukně, halenky, dětské oblečení a dekorace všeho druhu.

Na látce oceníte nejen její vzdušnost a lehkost. Pokud zvolíte celoplošnou výšivku, nebude se vám ani moc mačkat.

Len ochrání i před UV zářením

Stále oblíbenějšími výrobky, a to především v kolekcích letního oblečení, jsou ty z lněných vláken. Len je jednoletá rostlina, kterou najdete v hornatějších oblastech. Dorůstá výšky až jednoho metru.

V surovém stavu má stříbrošedou až nahnědlou barvu a je velmi pevný – ještě pevnější než bavlna. Je trvanlivý, lépe vede teplo a je chladivý na omak. Výborně odvádí vlhkost. Pozitivní také je, že chrání tělo proti UV záření, zároveň je ale dostatečně prodyšný.

Jeho nevýhodou je ještě větší mačkavost než u bavlny. Bez častého žehlení se tedy toto oblečení neobejde.

Chambray vypadá jako denim

Materiál je podobný džínovině, ale díky plátnové vazbě je hladší a lehčí s pro něj typicky jemným leskem. Má bílou výplň a vlákno je tkané nejčastěji s modrým pozadím. Proto chambray nejčastěji uvidíte v modrých tónech, ale není to pravidlo.

Jde o lehký a prodyšný materiál, proto se hojně využívá na lehké letní oděvy, šortky, sukně, šaty, topy nebo tenisky. Chambray se s oblibou mísí s lycrou nebo spandexem, čímž vznikají pružné látky pro lehčí kalhoty.

Žerzej

Textilní látka žerzej patří k nejhebčím látkám vyráběným z bavlny. Hlavní předností tohoto materiálu je prodyšnost a vysoký stupeň absorpce vody. Používá se k výrobě oblečení, povlečení a prostěradel. Látka je utkána do malých zrnitých oček ze 100% výběrové bavlny.

Látka je mnohem jemnější než bavlna. Materiál je velice savý a prodyšný. Další velkou předností je výjimečná měkkost a hebkost. Jedná se o úplet vysoké gramáže ze 100% bavlny. Oceníte také to, že jde o nemačkavou a mírně elastickou látku. O tom, jak z oblečení dostat skvrny od antiperspirantů, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47