Plicník lékařský je doslova bylinný zázrak na dýchací cesty

 Zdraví 
02. července 2020 07:15 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plicník lékařský je nedocenitelný pro zdraví Depositphotos
Léčivé účinky plicníku jsou poměrně široké, ale jak už napovídá jeho rodový název, nejúčinnější je při problémech s dýchacími cestami.

Nenápadná rostlina s krásnými květy, se kterou se často setkáváme při výletech do přírody, ale mnozí z nás někdy ani netuší, jaké léčivé účinky má. Plicník lékařský najdete na loukách nebo krajích remízků ve zdravé a vlhké půdě. Jeho přítomnost je tedy často dobrým ukazatelem zdraví ekosystému.

Jako léčivá bylina se používal již od středověku. Pojmenovali jej plicníkem hlavně proto, že jeho listy se podobaly nemocným plicím. Je zajímavé, že plicník lékařský se používá až do dnešního dne, především pak na dýchací potíže.

Dá se pěstovat i u nás

Vyrůstá do výšky 30 centimetrů a kvete na začátku jara, tedy hlavně v březnu a dubnu. Kromě léčivých vlastností je tato rostlina ceněna i pro svou krásu. Její květy kvetou v odstínech modré a později se mění na fialovou. Plicník tak najdeme v mnoha okrasných zahradách po celém světě. Plicník lékařský si samozřejmě můžete vypěstovat na zahradě, neboť v našich podmínkách se mu daří. Rostlina vyžaduje polostín a výživnou a humózní půdu.Také je nutné dopřát mu pravidelnou zálivku. Vzhledem k tomu, že se jedná o trvalku, po několika letech ji můžete rozmnožit dělením trsů, a to na jaře či na podzim. Někdy se plicník pěstuje jako raná medonosná bylina.

Sbírají se listy a nať, která obsahuje hlavně kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin a třísloviny. Obsah kyseliny křemičité je v pozdním létě vyšší než na jaře. Silné lodyhy je nutno odstranit. Suší se rychle ve stínu.

Nejčastěji se z byliny připravuje čaj. Listy mají hořkou chuť, takže čaj z plicníku se obvykle ještě doslazuje medem. I přes hořkost přidávají někteří lidé listy plicníku do salátů nebo jej různými způsoby vaří či dusí. Listy obsahují řadu chemických sloučenin, které bylince dodávají její léčivé účinky. Díky těmto sloučeninám má bylina potenciál působit jako přírodní antibiotikum, hojí rány, má mírné močopudné vlastnosti a mnoho dalších léčivých vlastností.

Léčivé účinky

Dýchací potíže

Plicník lékařský se používá především k léčbě onemocnění dýchacích cest, včetně astmatu, černého kašle a zánětu průdušek. V tradiční lidové medicíně byla bylinka široce používána k léčbě mnoha plicních problémů, jako je kašel, katar, astma nebo tuberkulóza. Díky svým přirozeným antibiotickým účinkům se používala také k léčbě infekcí hrudníku. Plicník lékařský pomáhá vyčistit dýchací cesty a vyhnat nahromaděný hlen ven z plic. Je vhodný i pro kuřáky nebo bývalé kuřáky, kteří potřebují vypudit ze svých plic dehet.

Antioxidační účinky

Čaj z plicníku obsahuje vysoký obsah různých fenolických sloučenin a další prospěšné antioxidanty. Ty nás chrání před škodlivými účinky volných radikálů a pomáhají předcházet závažným chorobám, včetně srdečního onemocnění a rakoviny. Antioxidanty nalezené v plicníku jsou nezbytné pro celkovou pohodu a mají proti-stárnoucí vlastnosti. Díky antioxidantům bude vaše pleť vypadat mnohem mladší.

Trávení

Vypití šálku čaje z plicníku může pomoci zmírnit celou řadu zažívacích a gastrointestinálních problémů, včetně průjmu. Plicník má mírné močopudné vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit nepohodlné nadýmání z přebytečné nahromaděné vody, zatímco jeho stahovací vlastnosti dokáží pomoci při léčbě záchvatu průjmu.

Pleť

Díky přítomnosti přírodních antioxidantů hraje významnou roli při péči o pleť. Pomůže pleti zůstat silnější a dodá jí mladistvý vzhled.

Rány

Plicník může být aplikován lokálně na kůži, aby pomohl léčit drobné rány a řezy. Obsahuje chemickou sloučeninu zvanou alantoin, která je známá pro svou schopnost léčit poškození tkáně a urychluje hojení ran. Plicník je na kůži účinný, protože má svíravé a protizánětlivé účinky. Můžete jej použít na celou řadu kožních onemocnění, včetně popálenin, vředů, hemoroidů a ekzémů.

Močové cesty

I když chybí pevné vědecké důkazy, plicník se tradičně používá k léčbě infekcí močových cest, jako je zánět močového měchýře. Vzhledem ke svým přirozeným diuretickým schopnostem se používá také k léčbě potíží s ledvinami. Kromě toho se plicník používá také ke zmírnění menstruačního krvácení a problémů v souvislosti se štítnou žlázou.

Přestože je zřejmě nejpopulárnější čaj, plicník lékařský je dostupný i v jiných formách, třeba jako tobolky nebo tinktury. Používání plicníku je bezpečné pro většinu zdravých dospělých osob, zejména pokud není používán dlouhodobě. Většina lidí používá plicník dočasně pro překonání problémů s dýcháním.

Čaj z plicníku

  • Uvařte asi 150 ml vody a přidejte do něj lžičku suchých listů plicníku lékařského.
  • Nechte listy louhovat alespoň 15 minut.
  • Čaj si můžete přisladit medem.
  • K vyléčení dýchacích potíží pijte čaj 3x denně.

Plicník lékařský nesmí užívat těhotné nebo kojící matky, případně alergici na tuto rostlinu, což je ale vzácné. O bylinkách na alergii jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47