Netolismus je nová společenská hrozba. Příznaky, které napoví, že jím trpíte i vy

 Zdraví 
28. června 2020 10:31 / Klára Kučerová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Netolismus připodobňují vědci k závislosti na cigaretách či alkoholu Depositphotos
Odolat brouzdání na internetu je pro některé uživatele stejně těžké, jako vzdát se návykových látek. Podle vědců je na internetu závislá až polovina teenagerů. Netolismem – chorobné závislosti na internetu, však trpí i dospělí, a to zejména při používání sociálních sítí.

Návykovější než alkohol či cigarety? Virtuální drogy, mezi které lze zařadit televizi i mobilní telefon, představují téměř společenský problém. Závislost na internetu či sociálních sítích je totiž přirovnávána k závislosti na alkoholu či cigaretách.

Touha být stále on-line

Netolismus, jak se nazývá chorobná závislost na internetu ve všech formách, se podle odborníků vyznačuje především tím, že jedinec má nutkavou potřebu být neustále on-line. Chorobné používání internetu (ať už chatování, sledování e-mailů, hraní webových her či časté prozkoumávání sociálních sítí) nakonec zasahují do všech aspektů života. Závislý člověk totiž pod vlivem internetu zanedbává například své koníčky či práci. Psychické potíže či problémy v sociální oblasti na sebe nenechají dlouho čekat.

Větší riziko deprese či úzkostí

Náchylnější k netolismu jsou především ti mladší, a to zejména proto, že dětská či dospívající psychika je oběcně více křehčí a náchylnější. Se závislostí na sociálních sítích ale bojují i dospělí. Neustálé prohlížení nových příspěvků či kontrolování mobilu může vést až k poruchám spánku, slabší koncentraci, ale i menší psychické odolnosti. Lidé podle vědeckých výzkumů obvykle kvůli sociálním sítím odkládají spánek či sex. Používání Instagramu zvyšuje riziko depresí či úzkostí, a to až dvojnásobně. Lidé jsou neustále konfrontování s cizími životy a mají potřebu se více srovnávat.

O netolismu lze hovořit také, pokud závislý člověk nemá jiné zájmy než mobilní telefon či počítač a vyhýbá se svým vrstevníkům v jiném kontaktu, než je ten virtuální. To má za následek větší izolaci a postupnou ztrátu sociálního života, který je pro dobré fungování psychiky zásadní.

Digitální detox

Závislost se také může odrazit ve ztrátě či snížení sociálních schopností, a to konkrétně u navazování vztahů či přátelství. Dalším z důležitých faktorů je také velká nervozita či dokonce agrese, pokud závislý jedinec nemá přístup k internetu. Stav je připodobňován k abstinenčním příznakům.

Jelikož technologie mnohdy prostupují jak osobní, tak i pracovní sféru života, je podle odborníků důležité včas rozlišit hranici, kdy jde ještě o běžné užívání internetu a kdy už lze hovořit o závislosti. Netolismus je poměrně nový psychologický fenomén. Nejlepší cestou, jak jej řešit, je návštěva adiktologické ambulance. Psali jsme také: Klasické svatební zvyky příliš nepřekvapí. Okořeňte si svatbu nečím netradičním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47