Klasické svatební zvyky příliš nepřekvapí. Okořeňte si svatbu nečím netradičním

 Ostatní 
07. června 2020 08:55 / Klára Kučerová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Trocha barev a sladění svatebčanů dokáže změnit atmosféru Depositphotos
Házení kytice, zametání střepů či krájení svatebního dortu. Notoricky známé svatební zvyky příliš nepřekvapí a většina novomanželů je řadí do svého programu. Svatební agentky však radí, aby se páry nebály experimentovat a inspirovaly se třeba zvyky ze zahraničí.

Většina českých svatebních pověr a zvyků pochází z křesťanských či pohanských tradic a každá z nich symbolizuje něco jiného. Jejich hlavní význam však zůstává stejný, páru mají v životě přinést radost i štěstí a také je ochránit před hladem a nemocemi.

Že by si nevěsta neměla šít sama svatební šaty a ženich ji by neměl v tomto oděvu spatřit před svatbou jsou zvyky, které se tradují již od nepaměti. Jednotlivé svatební tradice se mohou lišit například podle krajů, ale i podle toho, které z nich jaká rodina dodržuje. Pokud ale toužíte zkusit něco nového či exotického, můžete převzít kterýkoliv zvyk, který se dodržuje v zahraničí.

Fialová či modrá symbolizují modřiny

Svatební agentky se totiž shodují, že k promíchávání zvyků dochází zejména tehdy, pokud jde o tzv. smíšenou slavnost, tedy dvou národností. Například házení rýží bereme jako domácí zvyklost i přesto, že jde o tradici přejatou z Asie.

I když bílá barva nevěstiných šatů symbolizuje nevinnost a vyřešenou minulost, nevěsty se nebojí obléknout se i do křiklavějších barev. Na pestrý svatební oděv sázejí i v Indii a Číně, kde dominuje hlavně červená. Podle zvyklostí v české kultuře by však nevěsty měly raději zapomenout na modrou či fialovou, ty totiž symbolizují modřiny v manželství.

Sázení stromku jako společná práce

Hojnost a plodnost na svatbě vám místo házení mincí do bot nevěsty může zajistit třeba sázení stromku. Ženich se chopí lopaty a stromek zasadí, nevěsta jej pak zaleje, aby se mu dařilo. Vše se odehrává v rovině symbolické. Jak se bude dařit v budoucnosti stromu, tak i manželství. K perfektně barevně sladěné svatbě vám může pomoci zvyk z Ameriky. Družičky jsou sladěny do stejných šatů, obvykle do dominanty koloritu celé svatby.
 
Dodat sílu a odvahu můžete také vzájemným sdílením. Vyzvěte svatebčany, ať napíšou cokoliv, co považují za důležité, aby vám předali do budoucího života. Přání či radu mohou vepsat buď do knihy s volnými listy, nebo pro ně připravte nádobu s lístečky. Přání pak mohou novomanželé přečíst rovnou na svatbě a vzájemně se tak obohatit. Případně si nádobu či knihu mohou schovat a číst si rady o výročí svatby.

Zapomeňte na diety

Pokud to s přejatými tradicemi myslíte vážně a nebojíte se výzev, můžete se inspirovat jedním švédským zvykem. Nevěstu může políbit každý mužský příchozí host. Aby to však nebylo ženichovi líto, to samé platí i pro něj. Polibek může dostat od každé svatebčanky. Psali jsme také: Ženy potřebují spát déle než muži, protože více využívají svůj mozek, tvrdí studie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47