Síťovka zažívá za sto let poněkolikáté renesanci. Český výrobek si oblíbili i ve světě

 Retro 
05. června 2020 10:23 / Klára Kučerová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Síťovka se pro některé stala módním doplňkem Depositphotos
Na první pohled vypadá obyčejně, přesto se vyrábí i po tisíci kusech a vyváží do zahraničí. Síťovka zažívá již poněkolikáté za sto let renesanci. Zpět do českých domácností ji přivedla firma Česká síťovka, kterou vlastní podnikatelka Karolína Pechová.

K nákupu je používaly především naše babičky, poté je na dvě desetiletí nahradily plastové igelitky. Síťovka, český výrobek z Vysočiny, se stal velmi rychle hitem nejen v tuzemsku, ale i ve světě.
 
Když se po sametové revoluci zaplnily regály plastovými taškami, její lesk na dlouhá léta zhasl. Nyní je oblíbená nejen mezi lidmi, ale i firmami, které je dávají klientům jako dárky. Síťovka již několik let zažívá boom, a to především díky české podnikatelce Karolíně.

Ručně šitá designová podoba

Lehkou, skladnou, praktickou síťovku, která něco vydrží, je možné zakoupit v mnoha barvách, designových provedeních i různých materiálech. Již v minulosti se několik firem pokoušelo navrátit legendární síťovky na český trh, avšak bez úspěchu. Nynějšímu boomu nahrávají i trendy v oblasti ekologie. Nejen lidé, ale i potravinové řetězce hledají jiné možnosti k igelitovým taškám, které doslova zaplavily svět.
 
Ikonické síťovky nechává šít česká podnikatelka ručně v chráněných dílnách. Tašky také mají ochrannou známku Český výrobek. Nepřímo tak navázala na historickou tradici. Původně se totiž síťovky vyráběly metodou necování, což je textilní technika, při které vzniká pletivo s oky a vyráběny byly v domácí výrobě. Chudší rodiny si tak mohly přivydělávat.

Místo síťky na vlasy taška

Pechová podle svých slov sází na kvalitu a ne kvantitu. A věří, že svět si síťovky zamiluje stejně jako ona v dětství. Již nyní expanduje do Austrálie, Nizozemí či Itálie. Podnikání však nechce omezit pouze na jeden produkt, a tak hledá alternativy, které by mohla vytvořit. Chce se zaměřit například také na sáčky na ovoce či zeleninu, síťovaný batoh nebo variaci na módní kabelku. Vsází na síťovku i jako na módní doplněk.
 
Za podobou síťovky stojí vynálezce Vavřín Krčil, který ve Žďáru nad Sázavou nejdříve obchodoval se síťkami na vlasy. Musel však čelit tvrdé konkurenci ze zahraničí, a tak jednoho dne dostal nápad připevnit k síťce ucha. Tím dal vzniknout legendární podobě síťovky, kterou v různých obměnách můžeme vidět i v současnosti.

Krčil patrně neměl v tehdejší době dostatek finančních prostředků, a tak se výrobek nedočkal patentování. Po pár letech tedy začala konkurence vyrábět tašky ve Švýcarsku a Itálii. Od roku 2016 stojí ve Žďáru nad Sázavou plastika oslavující vynálezce českého výrobku. Jejím autorem je výtvarník Jiří Plieštik. Psali jsme také: Svatební trendy za dob socialismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve