Noční pocení nemusí být jen banalita. Může za ním stát řada onemocnění

 Zdraví 
04. června 2020 06:46 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kvůli nadměrnému pocení se můžete často budit  Depositphotos
Budíte se v noci doslova slití potem? Propotili jste si pyžamo i ložní prádlo? V některých případech může jít o příznak určitých onemocnění. Spousta jedinců si mylně myslí, že nadměrné pocení souvisí s vysokou teplotou v místnosti. Když se však v noci celí propotíte, souvisí to s něčím jiným.

Pocení je přirozené, udržuje stabilní teplotu uvnitř těla. Ochraňuje vás před přehřátím organismu. Když se však potíte přehnaně, vaše tělo vám dává najevo, že se s ním něco děje. Pokud to prožíváte každou noc, měli byste se raději obrátit na lékaře.

Užívání některých léků

Za noční pocení často může užívání některých léků. Dobře si přečtěte příbalový leták všech léků, které užíváte. V nežádoucích účincích se mnohdy nadměrné pocení objevuje. Silné noční pocení nejčastěji způsobují antidepresiva či další psychiatrické léky. Poraďte se o tom se svým lékařem. Možná vám na váš zdravotní problém může napsat trochu jiné léky, které by takové pocení nevyvolávaly.

Hypoglykémie

Silné noční pocení může být příčinou nízké hladiny krevního cukru. Může se dít výjimečně i zdravému člověku. Pokud trpíte cukrovkou, nechte se pro jistotu zkontrolovat lékařem. Když cukrovku nemáte, sledujte svůj zdravotní stav a pokud se bude noční pocení zhoršovat, doktora navštivte raději také.

Hormonální poruchy

Tělesnou teplotu reguluje hypothalamus. Jde o část mezimozku, která produkuje hormony. Pokud nejsou v rovnováze, hypothalamus ji nemůže regulovat správně. To znamená, že se můžete nadměrně potit. Hormonálních poruch existuje hned několik.

Velmi častá je hypertyreóza. Jedná se o zvýšenou funkci štítné žlázy. Během ní se jedinci poměrně často potí. A to i v noci. Nadměrné pocení způsobuje i feochromocytom, což je nádor, který vzniká z dřeně nadledvinek. Díky němu organismus produkuje velké množství hormonů.

Menopauza

Menopauza není pro ženy příliš příjemným obdobím. Symptomy klimakteria mohou být různé. V počátcích lze menopauzu poznat poměrně obtížně. Přicházejí časté změny nálad, které však můžete připsat i premenstruačnímu syndromu či samotné menstruaci. Výjimkou není ani bolest hlavy, poševní suchost nebo dokonce bolesti na hrudi. Tyto příznaky jsou poměrně časté i u různých nemocí. Proto můžete menopauzu snadno zaměnit.

Každá žena prožije menopauzu individuálně. K příznakům klimakteria se však řadí i nadměrné noční pocení. Pokud máte některý z výše zmíněných symptomů a k tomu se ještě velmi potíte, na vině skutečně bude nejspíš obávaná menopauza. Dále čtěte: Problém, o kterém se nemluví. Neignorujte nepříjemný zápach z ženských partií.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47